Hlavní obsah

Je to občas i o práci s vrtačkou, říká Češka, která se svým hororovým dortem vyhrála mezinárodní soutěž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku listopadu si Lucie Charvátová přivezla první cenu z prestižní celosvětové soutěže v pečení Cake International. Zvítězila v kategorii horor, a to i přesto, že se rozhodla zúčastnit na poslední chvíli. O děsivém dortu, jeho cestě do britského Birminghamu a svých začátcích Lucie promluvila před kamerou Novinek.

Autorkou nejděsivějšího dortu na světě je ČeškaVideo: Novinky

 
Článek

Podle Lucie Charvátové je v první řadě důležité dobře si rozmyslet, v jaké kategorii chcete soutěžit. „Kategorií je alespoň dvacet. Od svatebních dortů přes narozeninové, od figurek až po velká díla,“ řekla Novinkám cukrářka.

Původně chtěla spojit s jedním dortem hned dvě akce. Byla totiž pozvána i na výstavu dortů v italském Turíně. „Když jsem tam dort začala vyrábět, říkala jsem si, že bych ho mohla vzít i do Birminghamu. Jenomže jsem mezitím zveřejnila na sociálních sítích část své práce, což na soutěži v Británii není dovoleno,“ svěřila se.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Vítězka soutěže hororových dortů Lucie Charvátová

Není to líbivá věc

Chtěla proto účast v mezinárodní soutěži Cake International vzdát, ale nakonec se rozhodla zabojovat a přibližně měsíc před kláním začala pracovat na vítězném hororovém díle. „Vím, že ne každému se to bude líbit. Není to typická líbivá věc,“ prozradila s tím, že i když původně chtěla vyrobit něco menšího, „zvrhlo“ se to v hrobku s hlavou ženy.

Žena se stala hitem internetu díky speciálnímu zdobení dortů

Styl

Celkově na dortu pracovala dva a půl týdne, většinou po večerech. Kromě tohoto díla totiž pracovala na ostatních zakázkách a navíc se stará o rok a půl starého syna.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Lucie na dortu pracovala dva a půl týdne.

Základem dortu je konstrukce, která je důležitá pro jeho stabilitu. „Dort musel zvládnout cestu letadlem i autem z jižních Čech na pražské letiště. Už samotná cesta byla o nervy,“ popsala Lucie. „Není to tedy jen cukrařina, ale také práce s akuvrtačkou a ‚přímočarkou‘, aby dílo přežilo,“ dodala.

Vítězný dort, který nazývá „Bába“, je vytvořen z burizonové hmoty a modelovací čokolády. Díky soutěži si Lucie vyzkoušela i nové materiály. Výzvou bylo například obočí. „To jsem z želatiny tahala nitku po nitce,“ popsala.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Obočí z želatiny Lucie tahala nitku po nitce.

Vlastní letenka

Pro dort nakonec musela koupit i vlastní letenku a měla ho položený na sedadle vedle sebe.

„Když jsem přišla na letišti k odbavení, na rentgenu mi řekli, že musím dort odložit. To jsem odmítla, načež na mě nastoupili sekuriťáci. Když ale zjistili, že mám pro dort speciální místenku, vzali mě na velký rentgen a naštěstí vše dobře dopadlo,“ vzpomněla.

Cukrářka z Frýdku-Místku vyrobila téměř půlmetrákový dort. Dělala ho tři dny

Vánoce

Lucie do poslední chvíle nevěřila, že s hororovým dílem vyhraje. „Rozhodčí občas vidí něco, co ani my ne. Takže jsem tam do poslední chvíle stála, opírala se o židli a skoro až omdlívala nervozitou. Když vyhlásili mé jméno, zařvala jsem radostí a vyskočila do vzduchu.“

Dort se jí v pořádku podařilo dovézt domů, i když zpáteční cestu již trávil v zavazadlovém prostoru. Plánuje si na něj koupit speciální vitrínu a vystavit ho ve své dílně.

Lucie Charvátová byla vloni rovněž hostem v podcastu Po mateřských stopách. Její povídání si můžete poslechnout v následujícím přehrávači.

13 let pečení

Láska k pečení začala u úspěšné cukrářky v devatenácti letech. „Vždy mě bavilo péct bábovky a buchty,“ rozpovídala se dále Lucie.

Vystudovala propagační výtvarnictví, ale práci v oboru najít nemohla. „Až jsem skončila v zoo u hadů. To byla taková odbočka, ale během tohoto období jsem začala víc a víc péct.“

Foto: Marek Tereba, Novinky

Soutěžit začínala Lucie v Čechách, postupně se propracovala až k mezinárodní účasti.

Dorty ji, jak sama říká, „chytly nejvíce.“ Začala hledat inspiraci v Americe a zahraničních soutěžích. „To mě hrozně zaujalo, hned se projevila má kreativita. Začala jsem dělat dorty pro známé, přátele a řekla jsem si, že se tomu budu věnovat i profesně,“ prozradila.

Šílené dorty

Tehdy ji ale bez výučního listu nikde přijmout nechtěli. Když ji odmítli v desáté cukrárně, rozhodla se vyučit.

Už během druhého ročníku studia získala vysněnou práci, ve které zůstala pět let, než si založila vlastní podnikání.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Lucie má na svém kontě i další hororové výtvory.

Dnes její firma Crazy Cakes, tedy v překladu Šílené dorty, funguje pátým rokem. Začala soutěžit v České republice a postupně se propracovala až k mezinárodní účasti. „Zkoušela jsem i klání v Londýně, ale mojí metou byl Birmingham. Letos jsem tam byla potřetí,“ uvedla.

Kromě hororových motivů vytváří ve své dílně nedaleko Trhových Svinů v jižních Čechách 3D dorty s postavičkami a vlastně prý všechno, „co zákazníky napadne“. „Jen nerada dělám auta,“ uzavřela s úsměvem.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Po vyučování peče dorty na zakázku. Čtrnáctiletý cukrář chce jednou do soutěže Peče celá země

Děti

Může se vám hodit na Firmy.cz: Crazy Cakes

Reklama

Výběr článků

Načítám