Hlavní obsah

Cukrářka z Frýdku-Místku vyrobila téměř půlmetrákový dort. Dělala ho tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Tři dny připravovala frýdecko-místecká cukrářka Eliška Stašová s pomocníky obří dort určený pro jeden z ostravských autosalonů. Na téměř padesátikilogramovou dobrotu spotřebovali zhruba 200 vajec, 5,5 kg cukru, 7 kg mouky, 19 kg tvarohu, přes 5 kg šlehačky a necelých 6 kg borůvek.

Cukrářka z Frýdku-Místku vyrobila téměř půlmetrákový dortVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Jednopatrový dort má tvar obdélníku, přičemž jedna strana má přes metr, druhá téměř tři čtvrtě metru a na výšku má 15 centimetrů. „Celý dort je ze čtyř modulů a každý modul je složený ze tří obdélníkových korpusů,“ vysvětlila Stašová, která se cukrařině věnuje desítky let.

Nejprve pekla dorty nejen doma, ale i coby zaměstnanec pro jiné. Nakonec si spolu se synem Lukášem a jeho kamarádem Dominikem Vrobelem otevřeli cukrárnu a výrobnu Elizebet v jednom z historických domů v Hluboké ulici u Zámeckého náměstí ve Frýdku.

Dort nasytí 300 lidí

Megadort je kombinací jejich minidortíků nazvaných Borůvka a Ruby. „Z jednoho je tvarohová náplň, z druhého malinová marmeláda bez zrníček, která je trošku řízná,“ pousmál se Lukáš Staš, který mamince s výrobou pomáhal. Prozradil, že obří dort by měl vystačit minimálně pro 300 lidí.

Podle cukrářky Stašové dělají podobně velké dorty jen velmi zřídka, zhruba jeden až dva za rok. Ale neodvážila se posoudit, zda je lehčí dělat minidorty, nebo naopak ty obří. „Malé věci jsou pracnější. Ale ani tohle není jednoduché. Musí tu všechno na sebe navazovat. Každé má svoje,“ řekla a dodala, že velké dorty jsou samozřejmě zdlouhavější.

„Trvá to, než se všechno nachystá, upeče, naplní,“ připojila a upozornila, že jen korpusy pekli po dvou našestkrát. „I tohle je taková hodinářská práce, i když to nevypadá. Je to ale docela příjemná změna k té běžné rutině, zpestření každodenní práce. Ale vždycky, když to máte hotové, tak je to radost,“ uzavřela.

V Lovosicích upekli 13kilogramovou tatranku

Koktejl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Elizebet Art of Goodies

Reklama

Výběr článků

Načítám