Hlavní obsah

Jak mít krásné nehty i bez možnosti péče od profesionála

Dlouhodobě zavřené kosmetické salony pěstěným rukám příliš nepřejí. Nehty přitom vyžadují stejně intenzivní péči jako pokožka či vlasy. Jak si poradit s domácí manikúrou, než nehtová studia opět otevřou?

Foto: Profimedia.cz

Domácí manikúra

Článek

Péče o přírodní nehty není tak složitá jako o ty umělé. „Nehet je třeba pilovat vždy jen jedním směrem, jinak by se mohl začít třepit. Svým zákaznicím radím manikúru aplikovat po koupeli, kdy jsou nehty vláčné a změklé. Lépe se pak pracuje i s nehtovou kůžičkou, kterou lze jemně zatlačit pomocí plátěného kapesníku či pomerančového dřívka. Posloužit mohou také pečující a vyživující olejíčky, které jsou pro úpravu kůžičky i celého nehtu vhodné,“ radí profesionální manikérka Naďa Límová.

Foto: archív firem

Péče o nehtové lůžko a kůžičku

Foto: Manufaktura Olejová péče na nehty a nehtovou kůžičku, 149 Kč; Marionnaud My Nail & Cuticle Elixir – sérum na nehty a nehtovou kůžičku, 169 Kč; Oriflame Noční maska na nehty The ONE Expert Care, 119 Kč; s.he odstraňovač nehtové kůžičky, dm.cz 90 Kč

Nehtovou kůžičku nikdy nestříhejte. Kůžička chrání nehet před bakteriemi a plísněmi a její odstranění může vést k infekci.

Po této proceduře je třeba nechat ruce uschnout, vstřebat nanesenou výživu a odpočinout.

Krátké umytí rukou nevadí, v době covidu je naopak nutností. Dvě až tři hodiny předem se ale vyhněte umývání nádobí nebo koupání, na rozmáčených nehtech lak nevydrží.

Foto: archív firem

Péče o ruce a nehty

Foto: Balea maska na ruce, dm.cz 85 Kč; Korika SciBeauty regenerační maska na ruce a nehty, Notino 95 Kč; Lush Lemony Flutter Máslo na nehtovou kůžičku a ztvrdlou kůži, 295 Kč; Grown Alchemist Cuticle Oil: Hypericum Extract, Neem, Borage. Olejíček na opravu a zpevnění pokožky a nehtů. Viditelně vyhlazuje, vyživuje a zjemňuje pokožku okolo nehtů, 570 Kč

Aby lak co nejdéle vydržel

Než nanesete na nehty lak, nejprve je ošetřete odlakovačem. Při jeho výběru by měl být kladen důraz na stav a zdraví nehtů. Aceton obsažený v řadě odlakovačů totiž nehty vysušuje, proto není vhodný pro použití na lámavých a suchých nehtech.

Odlakovač s acetonem naproti tomu velmi dobře poslouží milovnicím třpytivých laků, které pak lze z nehtu odstranit s mnohem menším úsilím.

Odlakovač použijte i v případě, kdy na nehtech není původní lak. Odstraníte tím mastnotu a manikúra déle vydrží.

Změny na nehtech, které byste neměli ignorovat

Zdraví

Na takto připravené nehty naneste vrstvu tzv. spodního laku. „Nehty jsou porézní – barevný pigment se do nich rychle vpije a bez báze se na nich objeví nevzhledné žluté skvrny. Ty vznikají nejčastěji působením červeného laku. Díky podkladové bázi navíc vydrží manikúra déle a nehty budou zdravější a pevnější,” doporučují odbornice z dm drogerie.

Nanesení barevného laku je tou nejnáročnější fází. „Lahvičku nejprve jemně proválejte v teplých dlaních, aby se spojily pigmenty. Určitě s ní netřeste, vznikly by bublinky,“ radí Naďa Límová.

„Lak poté štětečkem jemně roztáhněte nejprve uprostřed lůžka, a posléze i po stranách. Méně je více, proto nanášejte velmi tenké vrstvy laku raději opakovaně, aby dříve zaschnul. Pokud zručnost dovolí, zkuste volný okraj nehtů nalakovat i ze spodní části. Přetažení si nevyčítejte a mějte po ruce připravenou vatovou tyčinku napuštěnou odlakovačem či přímo korektor k tomu určený,“ podotýká manikérka.

Nehty byste neměla nechávat nalakované déle než 2 týdny. Buňky v nehtech jsou tvořené proteiny, které může dlouhodobé vystavení laku poškodit. Proto občas dopřejte nehtům odpočinek od laku, aby se mohly tyto buňky obnovit.

Po častější dezinfekci je kůže citlivější na sluneční záření, snáze se tak spálí

Zdraví

Jak na gelové nehty

Do profesionálně vytvořených nehtů by se správně nemělo zasahovat vůbec. Nicméně doba od poslední možné návštěvy je bohužel dlouhá a naděje, že se to brzy změní, je minimální, proto se zřejmě neubráníte sáhnutí po hrubším pilníku.

„Pomocí něj nejprve zkraťte nehet na požadovanou délku. Pak začněte zbrušovat horní část tak, aby navázala na nehet přírodní. Důležité je dávat pozor, aby kromě gelu nešla při pilování dolů i část nehtového lůžka, hojení je nepříjemné a trvá dlouho. Až se budete přibližovat k lůžku, zvolněte tempo a vyměňte hrubší pilník za jemnější,“ upozorňuje profesionální manikérka.

Úpravě gelových nehtů pomocí nůžek je lepší se zcela vyhnout, mohly by napáchat více škody než užitku.

Foto: archív firem

Gelové nehty

Foto: Gelový lak na nehty Eveline Cosmetics Nail Therapy Professional bez užití UV/LED lampy, Notino 99 Kč; NOBEA Gele-Like sada laků na nehty Flamingo Summer, Notino 229 Kč; s.he lak na nehty gelový odstín US322-435, dm 50 Kč; Yves Rocher Krycí lak na nehty s gelovým efektem. Inovativní textura zintenzivní barvu a dodá laku mnohonásobně vyšší lesk, 159 Kč; Dermacol Sprej na přípravu nehtů před aplikací gelového laku na nehty (Nail Primer), 99 Kč

Jaké jsou aktuální trendy?

Na krátce zastřižených nehtech slaví velký návrat francouzská manikúra. Špičky ale nemusejí nést jen bílou barvu, tu lze nahradit podle vlastních preferencí. Inspirovat se můžete například barvami roku 2021: žlutou a šedou.

Vedle nešlápnete ani s přírodními tóny růžové či hnědé. Pokud toužíte po nehtech v různých barvách, pak jednoznačně doporučujeme ty s třpytkami, glitry nebo metalickým efektem.

Smyslným evergreenem je červená v nejrůznějších odstínech.

Foto: archív firem

Laky na nehty

Foto: Maybelline Colorama 60 Seconds rychleschnoucí lak na nehty, odstín 328 Street, notino, 60 Kč; La Roche-Posay Silicium Color Care No.24 Perfect Red lak na nehty – chrání křehké a oslabené nehty a dodává jim vysoký lesk, také předchází žloutnutí nehtů v důsledku lakování, 225 Kč; Marionnaud Nail Polish One Shot Spring, 89 Kč; Essie Get Oasis lak na nehty – odstín 760, Notino 230 Kč; Zoya Lak na nehty, odstín 244 Mia – jemný, přírodní a okouzlující odstín pro lichotivý NUDE vzhled, 270 Kč; Lancôme Le Vernis dlouhotrvající lak na nehty, 482 Kč; Trend IT UP korektor laku na nehty v tužce, dm.cz 60 Kč

Zdravé nehty potřebují i správnou výživu

Zdravé nehty potřebují dostatek minerálních látek, jakými jsou zinek, vápník a selen, a také vitamíny, zejména pak vitamín C.

Pokud je tělu dodáte výživovými doplňky, buďte trpěliví. Výsledky se dostaví až po dvou či třech měsících pravidelného užívání.

Myslete také na pitný režim. Žíznivé tělo, které volá po vodě, se velice záhy projeví suchou pokožkou a polámanými nehty.

Samozřejmostí by pak měla být kvalitní péče o pokožku rukou, která je i kvůli častějšímu mytí velmi namáhaná. Jednou či dvakrát do týdne si tak dopřejte intenzivnější péči v podobě masky, které by měl ideálně předcházet také peeling.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vyhnout akné při nošení roušek

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že dlouhodobé nošení roušek může způsobovat nejrůznější kožní problémy. Teplo, vlhkost způsobená kapénkami, ale i potem mohou...

Jak bojovat v zimě se suchou pokožkou

V zimních měsících pokožka těla trpí více než kdy jindy. Ledový vítr, ale i přechody ze zimy do vytopených místností ji velmi vysušují. Pokožka poté může být...

Výběr článků

Načítám