Hlavní obsah

Po častější dezinfekci je kůže citlivější na sluneční záření, snáze se tak spálí

V důsledku opatření kvůli koronavirové pandemii přibyla mnohá hygienická pravidla, jejichž součástí je i časté používání dezinfekce či dezinfekčních gelů na ruce či vyšší koncentrace chlóru ve vodě v bazénech. Málokdo si ale uvědomuje, že kůže při používání dezinfekcí velmi trpí a je i citlivější vůči slunečnímu záření.

Foto: Profimedia.cz

Dezinfekce rukou

Článek

„Alkoholové prostředky odmašťují kůži. Ta je pak citlivější nejen na působení slané vody, ale i na ultrafialové záření,” vysvětluje ředitel pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a dermatolog Petr Arenberger.

Pokožka se tak bez patřičné ochrany může snáze poškodit a spálit.

Podle dermatologa tomu lze částečně předejít namazáním kůže po zaschnutí dezinfekce hydratačním krémem nebo na pláži opalovacím krémem s ochranou proti slunečnímu záření.

Ruce kvůli nadměrnému mytí trpí, jak o ně v této době pečovat

Styl

Nicméně mnohem lepším řešením je místo častého používání dezinfekce mýt si ruce teplou vodou s mýdlem, která v souvislosti s koronavirem splní stejnou funkci, přitom nedojde k takovému poškození pokožky jako při používání dezinfekcí.

Jak pokožku chránit v bazénech?

Hodně chlóru v bazénech může také velmi snadno narušit kožní bariéru, proto kromě opalovacích přípravků s vysokým UV filtrem dbejte i na řádnou hydrataci pokožky i po opalování. Použít k tomu můžete jednak speciální přípravky po opalování, ale i vyživující tělová mléka.

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny, nepodceňujte kontrolu pigmentových znamének

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Kde to jde, roušku sundejte, radí dermatolog

I když v pondělí padla plošná povinnost nošení roušek venku na ulici, mnozí si je na obličejích nechávají. Může to být opatrnost nebo zvyk, jednoznačně to ale...

Výběr článků

Načítám