Hlavní obsah

Recepty z darů domácí zahrádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K letnímu vaření patří i využívání bylinek, zeleniny a ovoce ze zahrádky. Naše recepty oceníte, zvlášť pokud nemáte moc času na přípravu. Jsou jednoduché, hravé i odlehčené. Jediné maso, které v nich najdete, je ryba, cukr přidáváme jen neznatelně. A nadšené budou i děti, téměř netající zmrzlina s agarem u nich určitě zaboduje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cuketový koláč druhé generace

Článek

Cuketový koláč druhé generace

INGREDIENCE
1 listové těsto
2 střední cukety
1 větší mrkev
1/2 pórku
200 g sýru čedar
100 ml smetany ke šlehání
sůl

Tento koláč pekla moje maminka, kam až mi paměť sahá. Její verze však obsahovala jen smetanou přelité cukety a šunku. Pár ingrediencí jsem přidala a jemně pozměnila postup, proto cuketový koláč druhé generace. Zachutná-li vám, určitě zkuste i jednodušší maminčinu verzi.

POSTUP:

  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C, klasickou na 180 °C.
  2. Cukety nakrájejte na tenká kolečka a ve vrstvách je klaďte na velký plochý talíř. Každou vrstvu prosolte. Cukety tak pustí vodu, kterou posléze slijete.
  3. Mrkev nastrouhejte na silnější proužky, pórek překrojte podélně napůl a půlky pokrájejte na asi 3 mm tenké půlměsíčky. Čedar nastrouhejte stejně jako mrkev.
  4. Rozválejte listové těsto a přendejte ho na plech pokrytý pečicím papírem. Pokryjte ho celý, i s rohy.
  5. Ze smetany vyšlehejte tuhou šlehačku a těsto s ní pokryjte. Z cuket slijte vodu, osušte je a poklaďte jimi celou plochu těsta v jedné vrstvě. Tu pak posypte dvěma třetinami sýra a větší polovinou mrkve.
  6. Vytvořte další vrstvu z cuket, pokryjte je opět mrkví a větší půlkou pórku a koláč vložte do trouby. Po 20 minutách jej vytáhněte, ale troubu nevypínejte.
  7. Téměř hotový koláč zasypte zbytkem sýra a nechte ještě alespoň deset minut dopékat.
  8. Hotový pak před podáváním posypte zbylým čerstvým pórkem. Podávat ho můžete teplý nebo studený. Obě varianty jsou delikátní.

Tip kuchařky

Spolu s poslední vrstvou sýra můžete na koláč přidat i pokrájené olivy a pod sýr také plátky šunky či slaniny. Můj osobní tip je rozklepnuté vajíčko. Tak, aby na každém kousku byla alespoň jeho část. Nebojte se použít klidně i 4 při 8 porcích koláče - každé rozklepněte tam, kde se vám linky při krájení protnou. Vejce je dobré jemně popepřit. Sůl už přidávat nemusíte, cukety jsou z odvodňování slané dost.

Jacket potatoes: pečené brambory s náplní

Recepty

Jahodová limonáda s rozmarýnem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jahodová limonáda s rozmarýnem

INGREDIENCE
2 kg jahod
1,5 citronu
30 g rozmarýnu
voda dle chuti

POSTUP:

  1. Jahody omyjte a zbavte zelených vršků. Pár si jich schovejte na ozdobu skleniček.
  2. Snítky čerstvého rozmarýnu zdrhněte. Z citronů vymačkejte šťávu.
  3. Vše pak rozmixujte na co nejhladší kaši. Tu zřeďte dle chuti vodou (ale ne příliš, limonáda by měla zůstat hustší) a ještě jednou promixujte, tentokrát tyčovým mixérem. Můžete ji podávat příjemně vychlazenou buď z lednice, nebo s ledem.
  4. Varianta bez dužiny: Máte-li raději spíše vodové limonády, připravte si tento recept den předem.
  5. Původní směs s rozmixovanou dužinou a bylinkami nechte přes noc v lednici louhovat a druhý den před podáváním přeceďte. Chuť vám zůstane a tekutina bude příjemně čirá.

Salát jako hlavní jídlo

Recepty

Bylinkové muffiny s uzeným lososem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bylinkové muffiny s uzeným lososem

INGREDIENCE
430 g polohrubé mouky3 lžíce pokrájeného libečku
1 lžíce cukru krupice3 jarní cibulky
230 ml mléka1 stroužek česneku
1 vejce1 kypřicí prášek do pečiva
160 ml olivového olejesůl
5 lžic pokráj. kopru, pár kusů na ozdobupepř
Dokončení
250 ml pomazánkového másla
250 g uzeného lososa

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu, horkovzdušnou na 170 °C, klasickou na 190 °C. Pokud nemáte silikonové formy na muffiny, ke kterým se obvykle nic nelepí, vyložte ty své papírovými košíčky, případně je vymažte tukem.
  2. Polohrubou mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr, špetku soli a pepře, posekané bylinky a najemno nakrájenou jarní cibulku smíchejte ve větší míse. V promíchané směsi pak uprostřed vytvořte důlek.
  3. Do něj postupně lijte tekuté ingredience: olej, mléko a vejce. Navrch přidejte prolisovaný stroužek česneku a vše důkladně míchejte, dokud nevznikne kompaktní těsto. Tím pak plňte košíčky, každý asi ze dvou třetin.
  4. Muffiny vložte do trouby a pečte 15-17 minut. Špejlí zkuste, zda se nic nepřichytí, a poté upečené dortíčky vyndejte. Ještě ve formách je nechte 5 minut odstát.
  5. Po mírném zchladnutí je vyndejte z forem a nechte zcela vychladnout na mřížce, aby se nezapařily.
  6. Dokončení: Na každý dortík dejte necelou lžíci pomazánkového másla. Pokrájejte si uzeného lososa na takový počet kousků, kolik máte muffinů, a pokládejte je do pomazánkových lůžek. Ozdobte snítkou kopru a podávejte.

Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf

Recepty

Borůvková zmrzlina s agarem (vhodná i pro malé děti)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Borůvková zmrzlina s agarem

INGREDIENCE
300 ml vody
300 g borůvek
1 lžička agaru
špetka soli

POSTUP:

  1. Borůvky povařte se solí asi 7 minut.
  2. Do svařeného ovoce pečlivě vmíchejte lžičku agaru, právě ten ze zmrzliny udělá její dětskou verzi. Nanuk totiž díky němu nepoteče po držátku a vydrží krásně tuhý poměrně dlouho.
  3. S agarem ovoce ještě minutu povařte.
  4. Směs rozmixujte a rychle vlijte do formiček. Čekat se nevyplácí, při chladnutí by vám totiž mohla ztuhnout už v rendlíku. Formičky s nanuky nechte zamrazit, ideálně přes noc.

Tip kuchařky

Pokud máte velké kanadské borůvky, nechte si pár kousků stranou a vložte je na dno formiček na nanuky. Při zakousnutí budou tvořit bílá dekorativní místa, což může děti bavit.

Zázvorová limonáda s citrusy a meduňkou

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zázvorová limonáda s citrusy a meduňkou

INGREDIENCE
5 cm zázvoru
1 pomeranč
1 citron
hrst meduňkových listů

POSTUP:

  1. Na tuto limonádu budete potřebovat konvici se sítkem na macerování. Může vám posloužit i čajová, pokud má sítko na sypaný čaj. Použít je možné i papírové plnitelné sáčky na čaj ve větší velikosti, dostanete je v běžných obchodech.
  2. Zázvor oloupejte, nastrouhejte. Meduňku potrhejte, ale nejlépe pomačkejte v hmoždíři.
  3. Z citronu a pomeranče vymačkejte šťávu a i se zbytkem dužiny vložte spolu s připraveným zázvorem a meduňkou do sítka. Přelijte litrem vody a ponořené nechte macerovat v lednici do druhého dne.
  4. Čím déle necháte směs ve vodě, tím intenzivnější chuť bude limonáda mít. Takže můžete ochutnávat, abyste mohli odhadnout pro vás nejvhodnější dobu macerace.

Bylinkový led

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bylinkový led

INGREDIENCE
kousky bylinek
jedlé květy
voda

POSTUP:

  1. Vodu, ale i různé limonády a letní ovocné šťávy vkusně ozdobí led s bylinkou či jedlým květem uvnitř. Do každého políčka formy na led vložte kousek bylinky či jedlý květ.
  2. Opatrně je přelijte vodou a dbejte na to, aby voda byla jen v prohlubních.
  3. Led by se neměl spojit v kompaktní hmotu, tvary by pak šly špatně vyndávat z formy. Nechte zamrazit. Do nápojů kostky vkládejte až těsně před podáváním.

Nevšední recepty z jahod

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Výběr článků

Načítám