Hlavní obsah

Recepty s těstovinami z celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se známým šéfkuchařem Radkem Davidem se vydáme na kulinární cestu za nejlepšími těstovinami. První recept nás zavede do daleké Asie, podíváme se na jih Itálie a konec putování zakončíme u sousedů v Rakousku, kde si pochutnáme na špeclích s mákem, cukrem a ovocem.

Foto: Petr Horník, Právo

Udon nudle s hovězím masem a zeleninou

Článek

Udon nudle s hovězím masem a zeleninou

INGREDIENCE
500 g udon nudlí1 žlutá paprika
500 g hovězí roštěné (svíčkové, pupku)50 ml ústřicové omáčky
20 ml ústřicové omáčky 1 jarní cibulka
10 ml sójové omáčky Kikkoman10 ml sezamového oleje
50 ml slun. oleje hrst nati koriandru
200 g mrkve 1 lžíce smažené cibule
200 g brokolice1 lžíce opraženého světlého sezamu
200 g cibulesůl

POSTUP:

  1. Nudle uvařte do měkka v osolené vodě podle návodu na obalu.
  2. Hovězí nakrájejte na 2 cm silné steaky.
  3. V misce smíchejte ústřicovou omáčku, sójovou omáčku a menší část slunečnicového oleje. Promíchejte a do marinády dejte steaky marinovat přes noc.
  4. Druhý den maso zprudka opečte z obou stran na trošce oleje, aby zůstalo uvnitř růžové. Nechte ho odpočinout.
  5. V hluboké pánvi (wok) orestujte na oleji cibuli nakrájenou na měsíčky. Pak přidejte mrkev a papriku nakrájené na nudličky a růžičky brokolice překrájené po směru růstu. Restujte, až zelenina změkne, ale je stále křupavá.
  6. Přidejte marinádu z masa a sezamový olej, zarestujte.
  7. Do hotové směsi vložte scezené nudle, promíchejte.

Servis: Do misky dejte ochucené udon nudle se zeleninou, navrch položte na tenké plátky nakrájený steak, posypejte opraženým sezamem, křupavou smaženou cibulkou a nakrájeným koriandrem s jarní cibulkou.

Recepty z oblíbených luštěnin, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni

Recepty

Domácí nudle s amarettini, máslem, skořicí a citronovou ricottou

Foto: Petr Horník, Právo

Domácí nudle s amarettini, máslem, skořicí a citronovou ricottou

Amarettini jsou tradiční italské mandlové sušenky, u nás běžně k dostání.

INGREDIENCE
500 g hladké mouky1 citron
3 žloutky250 g ricotty
4 vejce30 g cukru krupice
na špičku nože kurkumy40 g cukru moučka
sůl máslo a mletá skořice dle chuti
60 g sušenek amarettini

POSTUP:

  1. Mouku, vejce, žloutky a kurkumu důkladně promíchejte v robotu nebo na vále v tuhé těsto, zabalte ho do fresh folie a dejte do lednice odpočinout, aby zvláčnělo.
  2. Po 30 minutách těsto rozválejte válečkem nebo strojkem na výrobu těstovin (pasta makerem) na tenké placky, ty překrájejte na širší pruhy a z nich nožem nakrájejte nudle.
  3. Nechte je alespoň půl hodiny proschnout, pak je uvařte v osolené vodě do měkka, sceďte a přendejte do rendlíku s rozpuštěným máslem. Promíchejte.
  4. Ricottu přetřete přes jemný cedník, aby byla jemnější.
  5. Nastrouhejte kůru z omytého citronu a přidejte ji do ricotty spolu s citronovou šťávou a cukrem krupicí. Promíchejte stěrkou.
  6. Amarettini rozdrťte.

Servis: V talíři vytvořte hnízdo z uvařených nudlí s máslem, ozdobte je hrudkami citronové ricotty, posypejte mletou skořicí, moučkovým cukrem a drcenými amarettini.

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Recepty

Orecchiette s rajčatovou omáčkou, rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Foto: Petr Horník, Právo

Orecchiette s rajčatovou omáčkou, rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Orecchiette, drobné těstoviny ve tvaru oušek, jsou oblíbené v italské oblasti Apulie.

INGREDIENCE
500 g těstovin orecchiette100 g malých červených rajčat
60 ml olivového oleje100 g malých žlutých rajčat
2 stroužky česneku2 ks sýru mozzarella di bufala
pepř, sůl 20 g bazalky
500 g drcených rajčat

POSTUP:

  1. Lístky bazalky otrhejte od stonku.
  2. V kastrolu na polovině olivového oleje orestujte stroužky česneku, přidejte stonky bazalky a rozdrcená rajčata, která předem rozmixujte ponorným mixérem.
  3. Krátce povařte a přeceďte přes jemný cedník.
  4. Uvařené těstoviny nasypte do rajčatové omáčky, přidejte trochu vody, ve které se vařily, krátce povařte a dosolte.
  5. Rajčata překrájejte na polovinu, mozzarellu natrhejte na menší kousky, dejte do misky, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Promíchejte.

Servis: Do hlubokého talíře dejte uvařené těstoviny s rajčatovou omáčkou a ozdobte povrch půlkami rajčátek, mozzarellou a lístky bazalky. Nakonec můžete celý pokrm pokapat olivovým olejem.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Rakouské špecle s mákem, cukrem a ovocem

Foto: Petr Horník, Právo

Rakouské špecle s mákem, cukrem a ovocem

Špecle jsou těstoviny oblíbené v Rakousku a Bavorsku, najdete je i v maďarských a švýcarských receptech. Připravují se na sladko i na slano.

INGREDIENCE
500 g hladké mouky 100 g másla
200 ml vody60 g mletého máku
5 vajec40 g cukru moučka
sůl sezonní ovoce: maliny, borůvky, ostružiny ap.

POSTUP:

  1. V misce smíchejte vodu s moukou, solí a vejci.
  2. Vypracujte tuhé těsto a nechte ho 30 minut odstát.
  3. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu.
  4. Pomocí speciální desky na špecle nebo nožem či cukrářskou kartou tvořte špecle a házejte je do vroucí vody.
  5. Vařte je, dokud nevyplavou na povrch, sceďte a přendejte do rendlíku s rozpuštěným máslem. Promíchejte.

Servis: Do talíře dejte špecle a posypejte je mletým mákem s cukrem. Ozdobte ovocem.

Tip šéfkuchaře: Špecle můžete orestovat na másle.

Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám