Hlavní obsah

Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omáčky jsou klíčovou součástí asijských pokrmů. Milovníkům východní kuchyně umožňují přiblížit se originálním chutím Číny, Japonska nebo Thajska.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Dokud nechytíte svého tuňáka na sushi, za chalupou vám nevyraší bambusové výhonky a nedáte si práci s hnětením těsta na nudle ramen s pomocí vesmírné energie (a neděláte to třicet let pod dohledem japonské babičky), nebude vaše umění asijské kuchyně dokonalé. Naštěstí existují omáčky, které vás k chuti originálních pokrmů posunou o gastronomické míle.

Sójová omáčka

Nejznámější, nejoblíbenější, nejstarší. Vyrábí se fermentací ze sójových bobů a pšenice. Jídlu dodá pátou chuť umami, již ničím nenahradíte. Která ze sójovek se stala vaší favoritkou? Světlá (Light Soy Sauce), ideální pro vaření směsí ve woku i jako stolní omáčka? Tmavá (Dark Soy Sauce), silnější a sladší, méně slaná, skvělá do čínské kuchyně? Bezlepková Tamari, ideální pro studené zálivky, sushi a pikantní dipy? Anebo příjemně nasládlá Shoyu?

Rybí omáčka

Fish Sauce, to je hlavně jihovýchodní Asie. Vyrábí se z fermentovaných ryb, má silně slanou a zároveň nasládlou chuť. Používá se do omáček, marinád či polévek a jídlu přidává unikátní mořskou chuť. Má jedno společné s olomouckými tvarůžky: smrdí, ale chutná skvěle.

Omáčka z ústřic

Oyster Sauce, sestřička rybí omáčky, se připravuje z vařených ústřic, cukru, soli a vody. Často se s ní setkáte v čínské kuchyni a výborně se hodí k hovězímu, drůbeži, zelenině nebo knedlíčkům a závitkům. Dodá jim umami aroma.

Tamarindová omáčka

Mimořádnou oblibu si získala zejména v Thajsku, ve Vietnamu i Indonésii. Základ tvoří semena tamarindu indického. Sladkokyselý charakter je skvělý k rybám, krevetám, kuřeti.

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Recepty

Sambal

Pikantní kořenící pasta původem z Indonésie, oblíbená v celé jihovýchodní Asii, se vyrábí z červených chilli papriček, česneku, cukru a soli a dalších přísad (limetové listy, citronová tráva, tamarind) v mnoha variacích. Chcete, aby rýže nebo nudle pořádně pálily? Sambal je to pravé, jeho možnosti jsou prakticky nekonečné.

Teriyaki omáčka

Sladká, lahodná, vyrobená ze sójové omáčky, mirinu (sladkého rýžového vína), cukru a dalších přísad. Teriyaki je doma v Japonsku a používá se například k marinování a glazování masa, ryb i zeleniny především před grilováním.

Ponzu omáčka

Ponzu představuje další japonské zastavení. Má kyselou chuť, řídkou konzistenci a světle žlutou barvu. Základem jsou citrusy, přísadami pak mirin, vinný ocet, uzený sušený tuňák, a mořské řasy. Používá se jako dip do salátů, k rybám a závitkům.

Sriracha

Sriracha nebo Siracha. Najdete ji na každém stole v asijských restauracích po celém světě. Je ze slavných asijských omáček nejmladší, a kromě papriček jalapeňos, česneku, soli, pepře a octa ukrývají lahve s omáčkou pojmenovanou po městě Si Racha i silný příběh. A to Davida Trana, který v roce 1978 uprchl z Jižního Vietnamu do Los Angeles, začal vyrábět omáčky a Sriracha z něj udělala miliardáře.

Recepty na sushi, maki, salát wakame či sushi bowl

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Omáčky

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej lahůdek a zahraničních specialit

Reklama

Související témata:
Sojová omáčka

Výběr článků

Načítám