Hlavní obsah

Recepty z oblíbených ořechových a proteinových krémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu se objevuje stále víc krémů. Čokoládové, proteinové, oříškové, mandlové. Namazat si je na toast k snídani není jediný způsob, jak jim přijít na chuť. V malých sklenkách se skrývají stovky možností, jak běžné recepty, sladké i slané, změnit v mimořádnou událost.

Foto: Petr Horník, Právo

Satay, saté je původně indonéské jídlo, kořeněné kousky masa na špízu pečené na ohni.

Článek

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

INGREDIENCE
500 g kuřecích prsou 3 stroužky česneku
1 cm zázvoru hrst čerstvého koriandru
2 lžičky třtinového cukru2 lžíce rybí omáčky
chilli papričky dle chuti 50 ml kokosového mléka
40 ml vody 3 lžíce arašídového másla
3 lžíce sójové omáčky Kikkoman se sníženým obsahem soli
pestrobarevná rýže, čerstvý koriandr, limeta, chilli papričky a arašídy k podávání

POSTUP:

  1. Marináda + maso. Dva prolisované stroužky česneku, nastrouhaný zázvor, nahrubo nasekaný koriandr, lžičku třtinového cukru, lžíci rybí omáčky a lžíci sójové omáčky promíchejte.
  2. Kostky kuřecího vložte do této marinády alespoň na 30 minut.
  3. Naložené maso napichujte na špejle a grilujte dozlatova.
  4. Arašídová omáčka. V rendlíku smíchejte arašídové máslo, lžičku třtinového cukru, 2 lžíce sójové omáčky, lžíci rybí omáčky, prolisovaný stroužek česneku, nasekané chilli, kokosové mléko, malý šálek vody a vše přiveďte k varu.
  5. Jakmile se začne směs vařit, odstavte ji z plotny a vše rozmixujte na hladkou omáčku.

Kuřecí satay podávejte s arašídovou omáčkou a pestrobarevnou rýží, čerstvým koriandrem, limetkou a chilli, posypané nasekanými opraženými arašídy.

Snídaně, které vám pomohou zdravě zhubnout

Recepty

Banana bread s proteinem

Foto: Petr Horník, Právo

Vynikající banana bread servírovaný s ovocem

INGREDIENCE
150 g řeckého jogurtu 140 g celozrnné špaldové mouky hladké
3 lžíce medu 3 lžíce kokosového krému
50 g másla 50 g mandlí
40 g kokosového proteinu 40 g bílé čokolády
3 zralé banány 1 lžička skořice
2 lžičky kypřicího prášku 2 vejce
1 lžička vanilkového extraktuolej ve spreji (pečicí papír)

POSTUP:

  1. Dva banány s vejci rozmixujte dohladka, přidejte jogurt, máslo, med, kokosový krém, vanilkový extrakt a vše důkladně promíchejte.
  2. Poté postupně zapracujte mouku, kokosový protein a kypřicí prášek a vypracujte řídké těsto.
  3. Přimíchejte nasekané mandle, skořici a kousky čokolády (část si ponechte spolu s jedním banánem na zdobení).
  4. Formu na jelení hřbet vyložte pečicím papírem, případně vystříkejte olejem a připravenou směs do ní nalijte.
  5. Třetí banán podélně rozřízněte a položte na těsto, na závěr posypte zbývající čokoládou.
  6. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 45–55 minut.

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Recepty

Pulled pork burger BigBoy

Foto: Petr Horník, Právo

Pulled pork burger je burger s trhaným vepřovým. Způsob přípravy masa pochází z jihu USA, základem je grilovaná vepřová plec dotažená na doutnajícím dřevě, natrhaná na vlákna. V současnosti se běžně jako trhané označuje i natrhané uvařené, udušené nebo pečené maso, nejen vepřové.

INGREDIENCE
Maso
1 kg vepřové krkovice 3 lžíce medu
3 stroužky česneku 3 lžíce BBQ (barbecue) omáčky
3 lžíce olivového oleje 3 lžíce hrubozrnné hořčice
sůl, pepř
Omáčka
4 lžíce olivového oleje 1 vejce
2 lžičky medu 2 lžičky hrubozrnné hořčice
2 lžičky krému pistácie s citronem šťáva z půlky citronu
Ke kompletaci burgeru
4 hamburgerové bulky listový salát
4 plátky sýru čedar2 rajčata
2 červené cibule 2–4 kyselé okurky

POSTUP:

  1. Maso. Připravte marinádu z medu, prolisovaného česneku, hrubozrnné hořčice, olivového oleje a BBQ omáčky.
  2. Krkovici osolte a opepřete, vložte do pekáče a přelijte připravenou marinádou (maso v marinádě pěkně vyválejte, můžete nechat odležet).
  3. Troubu předehřejte na 130 °C. Přiklopenou krkovičku pečte zhruba 4 hodiny (průběžně kontrolujte, mírně podlévejte vodou).
  4. Hotové maso vidličkou natrhejte na vlákna (pulled pork).
  5. Omáčka: Všechny přísady dejte do úzké vysoké nádoby a tyčovým mixérem ušlehejte ve finální medovo-hořčičnou majonézu.
  6. Servírování: Burger zbývá sestavit. Do opečené hamburgerové housky dejte hořčičnou majonézu, listový salát, trhané maso, plátek čedaru, červenou cibuli, plátky rajčat a okurky.

Tip šéfkuchaře: K burgeru připravte zeleninové hranolky. Očištěné brambory, červenou řepu, celer a mrkev nakrájejte na hranolky, propláchněte studenou vodou a osušte. Okořeňte je směsí olivového oleje a čerstvých bylinek, rozložte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C přibližně 20 minut, poté zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova.

Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček

Recepty

Lívance s tvarohovou zmrzlinou

Foto: Petr Horník, Právo

Čerstvé lívanečky podávejte s ovocem, zmrzlinou a oříškovým krémem.

INGREDIENCE
Lívance
350 ml mléka 20 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky 1 vejce
10 g droždíšpetka soli
olej na smažení
Zmrzlina
500 g (odtučněného) tvarohu 300 g (nízkotučné) zakysané smetany
3 lžíce medu 3 lžíce Lískooříškového krému Zlatonka
čerstvé malinyoříšky
K podávání
oříškový krém

POSTUP:

  1. Lívance. Suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
  2. Do mísy nasypte mouku, promíchejte ji s rozdrobeným droždím, cukrem a solí, přidejte vejce a vlažné mléko a vypracujte řídké těsto.
  3. Nechte ho 45 minut kynout, jednou promíchejte. Na pánvi nebo v lívanečníku na trošce rozpáleného oleje smažte lívance.
  4. Zmrzlina. Šlehačem vyšlehejte tvaroh, zakysanou smetanu, med a lískooříškový krém.
  5. Přimíchejte maliny a nasekané oříšky.
  6. Směs nalijte do nádoby s víkem a nechte v mrazáku ztuhnout.
  7. Průběžně několikrát promíchejte, než se asi po pěti hodinách úplně zmrazí.

Servis: Čerstvé lívanečky podávejte s ovocem, zmrzlinou a oříškovým krémem.

Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám