Článek
Acai bowl
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 250 g řeckého jogurtu | hrst jahod, malin, borůvek, ostružin |
| 1 banán | 1 kiwi |
| 2 lžíce prášku acai | lžíce kokosových chipsů |
| 100 g lesního ovoce, případně jiné bobuloviny | 1 lžíce ořechů, mandlí |
| 50 ml mléka (může být i rostlinná alternativa) | mix semínek dle chuti (slunečnicová, lněná, dýňová, chia apod.) |
| ½ manga | |
POSTUP:
- Jogurt, banán, acai prášek nebo pyré, lesní ovoce a mléko rozmixujte, přendejte do misky.
- Vše ozdobte ovocem (jahody, maliny, ostružiny, borůvky, mango, kiwi), ořechy, mandlemi, semínky a kokosem. Podávejte vychlazené.
Letní vegetariánské závitky s arašídovou omáčkou

Letní vegetariánské závitky s arašídovou omáčkou
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Závitky | |
| 1 ledový salát | 50 g červeného zelí |
| 1 střední okurka | 20 g jarní cibulky |
| 1 menší červená a žlutá paprika | 120 g uzeného tofu |
| 2 větší mrkve | 1 lžíce sezamového oleje |
| 20 g mungo výhonků | 25 ml sójové omáčky |
| 20 g výhonků hrášku | 5 g třtinového cukru |
| 70 g bambusových výhonků | šťáva z 1 limety |
| 90 g jemných rýžových nudlí (Bún) | chilli papričky, nať koriandru a máta dle chuti |
| Arašídová omáčka | |
| 150 g arašídového másla | 1 lžička tamarindové omáčky |
| 1 lžíce rýžového nebo vinného octa | 1 lžíce sladší chilli omáčky |
| 1 lžíce sójové omáčky (ideálně se sníženým obsahem sodíku) | 1 lžíce sezamového oleje |
| 1,5 lžíce medu | šťáva a kůra z ½ citronu |
| 2 stroužky česneku (prolisovat) | 2 lžíce vody |
POSTUP:
- Závitky: Nudle uvařte podle návodu, slijte, propláchněte studenou vodou, sceďte a nechte okapat.
- Očištěnou zeleninu kromě ledového salátu nakrájejte na nudličky. Přidejte tofu nakrájené na nudličky a vše ochuťte sójovou omáčkou promíchanou s olejem, třtinovým cukrem a šťávou z limety. Přimíchejte posekanou mátu a koriandr.
- Ledový salát rozeberte na jednotlivé listy, vykrojte košťál a každý list pak položte spodní stranou k sobě (budete rolovat odspodu nahoru, aby list nepraskal).
- Do spodní části dejte hotovou směs a uvařené a okapané nudle a opatrně zarolujte závitky, nezapomeňte přehnout dovnitř i okraje. Závitky ozdobte zelenými výhonky.
- Arašídová omáčka: V menší misce smíchejte všechny přísady. Hotový dip i samotné závitky můžete ozdobit praženými sekanými arašídy.
Fish & chips s mačkaným hráškem

Fish & chips s mačkaným hráškem
| INGREDIENCE |
|---|
| Ryba |
| 600–800 g filetů z candáta nebo tresky |
| 10 lžic hladké mouky |
| 4 lžíce Solamylu |
| 1/2 sáčku kypřicího prášku |
| 2 vejce L |
| 350 ml studeného černého piva |
| sůl, pepř |
| Hranolky |
| 600 g brambor (moučný typ, ideálně Maris Piper na hranolky) |
| sůl |
| olej na smažení (může být arašídový olej, případně i hovězí lůj) |
| Mačkaný hrášek |
| 250 g zeleného mladého hrášku (čerstvý nebo mražený) |
| 30 g másla |
| 4 lístky máty |
| šťáva z ½ citronu |
| 150 ml vody |
| špetka jedlé sody |
| sůl, pepř |
POSTUP:
- Ryba: Vejce lehce prošlehejte, postupně přisypejte mouku, sůl, pepř, po částech přilijte studené černé pivo a šlehejte do hladké konzistence. Těstíčko nechte 30 minut odpočinout.
- Mezitím nalijte do rendlíku olej a rozpalte ho. Očištěné filety candáta osušte, nakrájejte na cca 8 nebo 12 kousků, osolte je, obalte v hladké mouce a namočte v těstíčku. Ryby usmažte v rozpáleném oleji do zlatova. Usmažené ryby osušte na papírové utěrce.
- Hranolky: Omyté a očištěné brambory, nakrájejte na plátky silné zhruba 1 cm a ty pak na 1cm hranolky. Hranolky propláchněte studenou vodou a nechte je alespoň hodinu odstát.
- Vodu slijte a hranolky osušte. V rendlíku rozpalte vyšší vrstvu oleje na cca 155 °C a hranolky po menších částech smažte (blanšírujte) cca 5 min. Poté je vyndejte, nechte okapat a utěrkou osušte. V Anglii se při podávání tradičně hranolky pokapou octem.
- Mačkaný hrášek: V rendlíku přiveďte k varu 150 ml vody, osolte ji a opepřete, přidejte jedlou sodu, přisypejte hrášek a máslo a vařte cca 5–7 min (hrášek by měl zůstat zelený).
- Rendlík stáhněte z plamene, část tekutiny slijte a ponechte na případné zředění, přidejte lístky máty, citronovou šťávu a vše rozmixujte tyčovým mixerem. Dochuťte a podávejte.
Eton mess
Tak jako tenisový Wimbledon doprovázejí jahody se šlehačkou, ke kriketu patří dezert Eton mess. Alespoň ke kriketovým zápasům studentů Eton College.
Lahůdka z jahod (použít lze i maliny a borůvky), sněhových pusinek a šlehačky servírovaná ve sklenici se podává na tradičním kriketovém zápase Etonu proti žákům Harrow School už přes sto let. A jak bychom název přeložili? Etonský binec. Patrně proto, že servis vypadá ledabyle, zato chuť je fantastická.

Dezert Eton Mess
| INGREDIENCE |
|---|
| 4 vejce (velikost L, bílky) |
| 240 g krupicového cukru |
| 1200 g čerstvých jahod |
| 950 ml smetany na šlehání |
| 2 lžíce moučkového cukru |
| 2 vanilkové lusky |
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 120 °C (nebo 100 °C s ventilátorem). Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem do tuhého sněhu, pak postupně přidejte krupicový cukr ve třech dávkách, pokaždé znovu šlehejte, až sníh na šlehací metle tvoří špičky.
- Lžičkou pokládejte kopečky směsi (pusinky) na papír a pomalu pečte ve spodní části trouby hodinu až 75 minut, dokud nebudou pusinky tvrdé a snadno se odlepí od papíru. Nechte je vychladnout.
- Rozmixujte 1/3 jahod na jahodovou omáčku. V jiné velké míse vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem a zrníčky vanilky, která vyškrábnete z lusku. Šlehejte, dokud nebude šlehačka držet tvar.
- ¾ pusinek nahrubo rozdrťte a smíchejte je s nakrájenými jahodami, poté je promíchejte s jahodovou omáčkou. Lžící vkládejte směs do vychlazené sklenice, prokládejte rozdrcenými zbývajícími pusinkami, jahodami a šlehačkou. Dezert servírujte vychlazený.
Může se vám hodit Firmy.cz: Bull & Bonito Prague
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky




