Hlavní obsah

Lehké letní recepty plné ovoce a zeleniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lehké letní recepty plné ovoce a zeleniny, vitaminů a barev vám nabízí Jan Schánil, executive chef pražské restaurace Bull & Bonito. Jejich příprava není nijak složitá, efekt ohromující!

Foto: Petr Horník, Právo

Acai bowl

Článek

Acai bowl

INGREDIENCE
250 g řeckého jogurtuhrst jahod, malin, borůvek, ostružin
1 banán1 kiwi
2 lžíce prášku acai lžíce kokosových chipsů
100 g lesního ovoce, případně jiné bobuloviny 1 lžíce ořechů, mandlí
50 ml mléka (může být i rostlinná alternativa)mix semínek dle chuti (slunečnicová, lněná, dýňová, chia apod.)
½ manga

POSTUP:

  1. Jogurt, banán, acai prášek nebo pyré, lesní ovoce a mléko rozmixujte, přendejte do misky.
  2. Vše ozdobte ovocem (jahody, maliny, ostružiny, borůvky, mango, kiwi), ořechy, mandlemi, semínky a kokosem. Podávejte vychlazené.

Recepty z darů domácí zahrádky

Recepty

Letní vegetariánské závitky s arašídovou omáčkou

Foto: Petr Horník, Právo

Letní vegetariánské závitky s arašídovou omáčkou

INGREDIENCE
Závitky
1 ledový salát 50 g červeného zelí
1 střední okurka20 g jarní cibulky
1 menší červená a žlutá paprika120 g uzeného tofu
2 větší mrkve1 lžíce sezamového oleje
20 g mungo výhonků25 ml sójové omáčky
20 g výhonků hrášku 5 g třtinového cukru
70 g bambusových výhonkůšťáva z 1 limety
90 g jemných rýžových nudlí (Bún)chilli papričky, nať koriandru a máta dle chuti
Arašídová omáčka
150 g arašídového másla1 lžička tamarindové omáčky
1 lžíce rýžového nebo vinného octa1 lžíce sladší chilli omáčky
1 lžíce sójové omáčky (ideálně se sníženým obsahem sodíku)1 lžíce sezamového oleje
1,5 lžíce medušťáva a kůra z ½ citronu
2 stroužky česneku (prolisovat)2 lžíce vody

POSTUP:

  1. Závitky: Nudle uvařte podle návodu, slijte, propláchněte studenou vodou, sceďte a nechte okapat.
  2. Očištěnou zeleninu kromě ledového salátu nakrájejte na nudličky. Přidejte tofu nakrájené na nudličky a vše ochuťte sójovou omáčkou promíchanou s olejem, třtinovým cukrem a šťávou z limety. Přimíchejte posekanou mátu a koriandr.
  3. Ledový salát rozeberte na jednotlivé listy, vykrojte košťál a každý list pak položte spodní stranou k sobě (budete rolovat odspodu nahoru, aby list nepraskal).
  4. Do spodní části dejte hotovou směs a uvařené a okapané nudle a opatrně zarolujte závitky, nezapomeňte přehnout dovnitř i okraje. Závitky ozdobte zelenými výhonky.
  5. Arašídová omáčka: V menší misce smíchejte všechny přísady. Hotový dip i samotné závitky můžete ozdobit praženými sekanými arašídy.

Recepty z Valašska: brynzové halušky, osúch, frgál a podlesníky

Recepty

Fish & chips s mačkaným hráškem

Foto: Petr Horník, Právo

Fish & chips s mačkaným hráškem

INGREDIENCE
Ryba
600–800 g filetů z candáta nebo tresky
10 lžic hladké mouky
4 lžíce Solamylu
1/2 sáčku kypřicího prášku
2 vejce L
350 ml studeného černého piva
sůl, pepř
Hranolky
600 g brambor (moučný typ, ideálně Maris Piper na hranolky)
sůl
olej na smažení (může být arašídový olej, případně i hovězí lůj)
Mačkaný hrášek
250 g zeleného mladého hrášku (čerstvý nebo mražený)
30 g másla
4 lístky máty
šťáva z ½ citronu
150 ml vody
špetka jedlé sody
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Ryba: Vejce lehce prošlehejte, postupně přisypejte mouku, sůl, pepř, po částech přilijte studené černé pivo a šlehejte do hladké konzistence. Těstíčko nechte 30 minut odpočinout.
  2. Mezitím nalijte do rendlíku olej a rozpalte ho. Očištěné filety candáta osušte, nakrájejte na cca 8 nebo 12 kousků, osolte je, obalte v hladké mouce a namočte v těstíčku. Ryby usmažte v rozpáleném oleji do zlatova. Usmažené ryby osušte na papírové utěrce.
  3. Hranolky: Omyté a očištěné brambory, nakrájejte na plátky silné zhruba 1 cm a ty pak na 1cm hranolky. Hranolky propláchněte studenou vodou a nechte je alespoň hodinu odstát.
  4. Vodu slijte a hranolky osušte. V rendlíku rozpalte vyšší vrstvu oleje na cca 155 °C a hranolky po menších částech smažte (blanšírujte) cca 5 min. Poté je vyndejte, nechte okapat a utěrkou osušte. V Anglii se při podávání tradičně hranolky pokapou octem.
  5. Mačkaný hrášek: V rendlíku přiveďte k varu 150 ml vody, osolte ji a opepřete, přidejte jedlou sodu, přisypejte hrášek a máslo a vařte cca 5–7 min (hrášek by měl zůstat zelený).
  6. Rendlík stáhněte z plamene, část tekutiny slijte a ponechte na případné zředění, přidejte lístky máty, citronovou šťávu a vše rozmixujte tyčovým mixerem. Dochuťte a podávejte.

Jacket potatoes: pečené brambory s náplní

Recepty

Eton mess

Tak jako tenisový Wimbledon doprovázejí jahody se šlehačkou, ke kriketu patří dezert Eton mess. Alespoň ke kriketovým zápasům studentů Eton College.

Lahůdka z jahod (použít lze i maliny a borůvky), sněhových pusinek a šlehačky servírovaná ve sklenici se podává na tradičním kriketovém zápase Etonu proti žákům Harrow School už přes sto let. A jak bychom název přeložili? Etonský binec. Patrně proto, že servis vypadá ledabyle, zato chuť je fantastická.

Foto: Petr Horník, Právo

Dezert Eton Mess

INGREDIENCE
4 vejce (velikost L, bílky)
240 g krupicového cukru
1200 g čerstvých jahod
950 ml smetany na šlehání
2 lžíce moučkového cukru
2 vanilkové lusky

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 120 °C (nebo 100 °C s ventilátorem). Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem do tuhého sněhu, pak postupně přidejte krupicový cukr ve třech dávkách, pokaždé znovu šlehejte, až sníh na šlehací metle tvoří špičky.
  3. Lžičkou pokládejte kopečky směsi (pusinky) na papír a pomalu pečte ve spodní části trouby hodinu až 75 minut, dokud nebudou pusinky tvrdé a snadno se odlepí od papíru. Nechte je vychladnout.
  4. Rozmixujte 1/3 jahod na jahodovou omáčku. V jiné velké míse vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem a zrníčky vanilky, která vyškrábnete z lusku. Šlehejte, dokud nebude šlehačka držet tvar.
  5. ¾ pusinek nahrubo rozdrťte a smíchejte je s nakrájenými jahodami, poté je promíchejte s jahodovou omáčkou. Lžící vkládejte směs do vychlazené sklenice, prokládejte rozdrcenými zbývajícími pusinkami, jahodami a šlehačkou. Dezert servírujte vychlazený.

Nevšední recepty z jahod

Recepty

Může se vám hodit Firmy.cz: Bull & Bonito Prague

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám