Hlavní obsah

Rychlá večeře z rajčat? Vyzkoušejte španělský toast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetéká vaše zahrada domácími rajčaty a vy už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte jednoduchý toast „pan con tomate“, na který vám stačí jen pár ingrediencí a jeho příprava nepotrvá déle než deset minut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pan con tomate neboli chléb s rajčaty je oblíbenou španělskou pochoutkou. Jeho obdobu ale milují i Italové, kteří ji na svých menu nabízejí nejčastěji pod názvem bruschetta al pomodoro. Jak se španělská verze liší?

Tento recept jednoduše vychází ze surovin, které ve Španělsku pořídíte ve vysoké kvalitě se skvělou chutí. Stačit vám bude dobrý chléb (klidně i pár dnů starý), čerstvá rajčata (klidně vyzkoušejte mix), stroužek česneku, váš oblíbený olivový olej, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Rajčata rozpulte a nastrouhejte na klasickém struhadle na hrubo. Pokud máte rajčata příliš vodnatá, sceďte šťávu. Osolte.
  2. Chleba opečte z obou stran (vyzkoušet můžete i veku nebo jiný druh pečiva). Použít můžete klasicky pánev, ale také bezkontaktní nebo klasický gril.
  3. Opečený chleba potřete česnekem jako klasickou topinku.
  4. Na chleba rozetřete nastrouhaná rajčata a zalijte kvalitním panenským olivovým olejem. Můžete opepřit dle chuti.
  5. Pokud chcete svůj chléb vyšperkovat, přidejte na něj ančovičky z konzervy nebo španělskou sušenou šunku jamon.

Tip pro vás: Rajčata na topinku dejte až těsně před jídlem. Na grilovačku připravte zvlášť topinky i rajčata a sestavte na místě. Chleba by jinak vstřebal šťávu z rajčat a ztratil by na křupavosti.

Pan con tomate je nejvhodnější volbou pro studenou a neformální večeři, jako pochoutka pro hosty, improvizovaná svačina nebo zdravá snídaně. Jeho příprava je velmi jednoduchá a zvládnou jej i amatéři.

Foto: Profimedia.cz

Chléb s rajčaty potěší jakéhokoliv strávníka a kuchaři nezabere víc než pár minut.

Lehké letní recepty plné ovoce a zeleniny

Recepty

Recepty z darů domácí zahrádky

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám