Článek
Celerová pomazánka
Že by zrovna z celeru měla vzniknout slavnostní pomazánka? Vůbec se nenechte mýlit. Je báječná a lahodná. Krom toho ji připravíte doslova během pár minut.

Celerová pomazánka
| INGREDIENCE |
|---|
| 1/2 celeru |
| 1 střední mrkev |
| 2 lžíce majonézy |
| 3 lžíce bílého jogurtu |
| 1 stroužek česneku |
| špetka soli |
| 100 g goudy |
| hrst čerstvých bylinek (pažitka, bazalka, petržel) |
POSTUP:
- Očištěný celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme majonézu, bílý jogurt a také trošku soli a pepře.
- Přimícháme trošku čerstvých bylinek.
- Nakonec ještě vmícháme najemno nastrouhaný sýr a je hotovo.
Pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy
Jemně sladko-slaná gorgonzola, sladké hroznové víno a do toho ořechy rovná se naprostá chuťová dokonalost. S touto pomazánkou překvapíte a rozhodně neuděláte krok vedle.

Pomazánka s gorgonzolou
| INGREDIENCE |
|---|
| 80 g polotučného tvarohu |
| 60 g gorgonzoly či nivy |
| 1 hrst hroznového vína |
| 1 hrst oříšků |
| 1-2 lžíce mléka na zjemnění |
POSTUP:
- V misce smícháme tvaroh s nastrouhanou gorgonzolou (popřípadě nivou) a troškou mléka.
- Pro jemnější texturu můžeme směs rozmixovat. Přidáme ještě nadrobno nakrájené hrozno, nasekané oříšky a pomazánka je na světě.
Avokádová pomazánka
Pokud máte rádi avokádo, určitě nic nestojí v cestě přípravě naprosto bezvadné avokádové pomazánky. Avokádo samo o sobě je napěchované zdravím a úžasně zasytí. Výborně se k němu na ozdobu hodí čerstvá zelenina a třeba i klíčky řeřichy.

Avokádová pomazánka
| INGREDIENCE |
|---|
| 1 avokádo |
| 50 g lučiny |
| 1/2 cibule |
| 1 lžička citronové šťávy |
| sůl |
| pepř |
POSTUP:
- Avokádo rozmačkáme společně s lučinou a promícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou.
- Osolíme a opepříme dle chuti a přidáme ještě menší lžičku citronové šťávy. A je hotovo!
Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy
| INGREDIENCE |
|---|
| 125 g žervé |
| 100 g čerstvého kozího sýra |
| 300 g vařené řepy |
| jablečný ocet |
| vlašské ořechy |
| med |
| cukr krupice |
| sůl, pepř |
POSTUP:
- Vařenou řepu nastrouháme nahrubo. Poté smícháme žervé, sýr a řepu dohromady.
- Dochutíme octem, medem, solí a pepřem.
- Na pánvi uděláme karamel, opatrně zalijeme trochou vody a přidáme ořechy.
- Vodu vyvaříme a ořechy přendáme na pečicí papír a necháme zchladnout.
- Pomazánku dáme na pečivo a ozdobíme ořechy.
Lososová pomazánka

Lososová pomazánka
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 250 g smetanového sýra | 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru |
| 150 g uzeného lososa | půl lžičky nakládaného křenu |
| 2 lžíce majonézy | půl lžičky soli |
| lžička šťávy z bio citronu | 1 lžička mletého černého pepře |
| 1 lžíce najemno nasekané červené cibule | 2 snítky kopru |
| 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky | |
POSTUP:
- Polovinu plátků uzeného lososa vložíme s ostatními ingrediencemi do mixéru a důkladně rozmixujeme.
- Zbývajícího lososa nakrájíme na malé kostky a zamícháme je do připravené pomazánky.
- Dáme do misky a připravíme na servírování další snítky kopru.
Rybí pomazánka s tvarohem

| INGREDIENCE |
|---|
| 125 g sardinek ve vlastní šťávě |
| 2 nakládané okurky |
| 1 menší cibule |
| 250 g tvarohu |
| 1 lžička hořčice |
| petržel |
| sůl, pepř |
POSTUP:
- Sardinky zbavíme šťávy.
- Přidáme tvaroh, lžičku hořčice, špetku soli a pepře.
- Pomocí vidličky nebo mixéru vše zpracujeme.
- Okurky nakrájíme na kostičky a cibuli nadrobno.
- Vmícháme do připravené pomazánky.
- Dle chuti dosolíme a opepříme, přidáme nasekanou petrželovou nať.
Pomazánka z pečených červených paprik
Pomazánka z červených paprik se stane naprostou láskou každého, kdo je milovníkem této zeleniny. Její výtečná sladko-papriková chuť s jemným čerstvým sýrem a bylinkami vám pěkně načechrá pírka.

Pomazánka z červených paprik
| INGREDIENCE | |||
|---|---|---|---|
| 500 g červené papriky kapie | |||
| 100 g lučiny | |||
| hrst bazalky | |||
| stroužek česneku | |||
| špetka soli |
POSTUP:
- Papriky omyjeme, osušíme, zabalíme do alobalu a vyskládáme na plech.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut.
- Zchladlé papriky očistíme od slupky a zrníček a nakrájíme na tenké plátky.
- Smícháme je s lučinou, stroužkem česneku, solí a bazalkou. A je hotovo!
Hermelínová pomazánka

Hermelínová pomazánka
| INGREDIENCE |
|---|
| 1 šalotka |
| 1 hermelín + sýr na ozdobu |
| 100 g dušené šunky vcelku |
| vejce |
| 70 g pomazánkového másla |
| 2 lžíce majonézy |
| sůl a pepř |
| petrželka |
POSTUP:
- Nejprve uvaříme vejce natvrdo.
- Šalotku nasekáme nadrobno a dáme do mísy.
- Hermelín, šunku a uvařené vejce nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibulce.
- Vmícháme pomazánkové máslo a majonézu.
- Vše důkladně promícháme, teprve potom dochutíme solí, pepřem a čerstvými bylinkami.
Budapešťská pomazánka

Budapešťská pomazánka
| INGREDIENCE |
|---|
| 250 g tvarohu |
| 1 sklenička sterilizované červené papriky řezané |
| lžička sladké papriky |
| špetka soli |
| špetka chilli |
| 1/2 bílé cibule |
POSTUP:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Papriky slijeme přes sítko a nakrájíme na ještě menší kostky.
- Zeleninu smícháme v misce s tvarohem a zamícháme společně s kořením.
Tuňáková pomazánka s olivami

Tuňáková pomazánka
| INGREDIENCE |
|---|
| 1 plechovka tuňáka ve slunečnicovém oleji |
| černé olivy (dle chuti) nakrájené na půlky |
| nadrobno nakrájená menší cibule |
| 1 lžička plnotučné hořčice |
| 1 lžička kečupu |
| 2 lžičky majonézy |
| sůl, pepř |
| pár kapek citronové šťávy |
POSTUP:
- Do misky přendáme tuňáka, najemno nakrájenou cibulku, olivy, hořčici, kečup, majonézu a pořádně promícháme.
- Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Kuřecí pomazánka
| INGREDIENCE |
|---|
| 500 g kuřecího hotového masa |
| 100 g majonézy |
| 50 g žluté cibule |
| 100 g nakládaných okurek |
| 50 g hořčice |
| sůl, pepř |
POSTUP:
- Natrháme nebo nakrájíme na malé kousky pečené kuřecí maso.
- Nakrájíme najemno cibuli a okurky, přidáme kuřecí maso, majonézu a hořčici. Vše důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem.
Tip: Ideální namazat na opečený chléb.
Pomazánka z pečeného květáku s libečkem, ředkvičkou a salátovou okurkou

Květáková pomazánka
| INGREDIENCE |
|---|
| 300 g květáku |
| 4 ředkvičky |
| 1 salátová okurka |
| 1 stroužek česneku |
| sůl, pepř, libeček, olej |
POSTUP:
- Omytý, očištěný květák rozebereme na růžičky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a upečeme v troubě na 200 °C na cca 15 min. do zlatova.
- Vychladlý květák rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekaný libeček, utřený česnek, dochutíme solí a pepřem.
- Ozdobíme okurkou a ředkvičkami.
Tip: Hodí se na rozpečenou bagetu. (Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C na cca 8 min. do zlatova).







