Hlavní obsah

Recept na škvarkovou pomazánku

1:47
1:47

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Škvarková pomazánka je jedním z pokrmů, které v sobě nesou vůni domova, vzpomínky na babiččinu kuchyni a poctivou chuť českého venkova. V době, kdy se trendy v gastronomii mění jako roční období, si tahle klasika drží své místo na stole – skromná, ale neodolatelná.

Foto: Profimedia.cz

Škvarková pomazánka

Článek

Základ škvarkové pomazánky tvoří škvarky, zlatavé kousky vypečeného vepřového sádla, které se kdysi připravovaly při domácí zabijačce. Dnes je pomazánka ze škvarků oblíbenou pochoutkou nejen na chlebu, ale i jako součást slavnostních obložených mís. Spojuje jednoduchost s výraznou chutí, a právě v tom tkví její kouzlo.

Nejlepší je z voňavých domácích škvarků, ale výtečná může být i z kupovaných z dobrých řeznictví. Rozemelte je dohladka nebo nasekejte nožem tak, aby v pomazánce křupaly větší kousky. Vždy podávejte s krajícem dobrého čerstvého chleba.

INGREDIENCE
200 g škvarků1 menší nakládaná okurka
1 malá cibule1 lžička plnotučné hořčice
2 lžíce sádla (nebo podle potřeby)sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V malém hrnci nebo pánvi rozehřejte lžičku sádla a cibuli na něm opečte dozlatova. Bude to trvat přibližně 5–7 minut. Pozor, aby se nespálila.
  2. Okurku nakrájejte na kostičky a všechny suroviny (škvarky, cibuli, okurku a hořčici) krátce rozmixujte nebo umelte. Pro hrubší strukturu je stačí jenom najemno nasekat nožem.
  3. Nakonec přidejte zbývající povolené sádlo, které pomazánku zjemní a usnadní roztírání. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti. Před podáváním je dobré nechat pomazánku chvíli odpočinout, aby se chutě spojily.

TIP: Máte-li rádi pikantnější chuť, přidejte špetku pálivé papriky nebo ostřejší hořčici.

Anketa

Děláte domácí škvarky?
Ano, poměrně často.
58,2 %
Ano, ale je to spíš vzácnost.
27,2 %
Ne, kupujeme skvělé v oblíbeném řeznictví.
10,9 %
Ne, nevíme, jak na to.
1,6 %
Ne, mám je rád/a jen já, takže by se to nevyplatilo.
2,1 %
Celkem hlasovalo 753 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám