Hlavní obsah

Menu pro dva: Recept na ústřice, polévku s krevetami, řezy z mladého býka a sladkou tečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sestavit menu plné vášně byl úkol pro Lukáše Váchu, executive chefa pražské restaurace U Prince. Uvařit sváteční jídla pro dva zahrnující potraviny s afrodiziakálními účinky přijal s nadšením jako mimořádnou výzvu. Podívejte se na jeho recepty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Gratinované ústřice

Článek

Gratinované ústřice

INGREDIENCE
4 ústřice
80 g nastrouhaného parmazánu
2 žloutky
1 šalotka
sůl, pepř
Sabayon:
2 žloutky
120 g másla
15 g lanýžové pasty
100 ml bílého vína
sůl
Maca vinaigrette:
8 g prášku Maca
30 ml vinného octa
100 ml oleje
1 lžíce hořčice
sůl, pepř

Sabayon (sabajon, zabaione) je žloutková pěna vyšlehaná s vínem.

Vinaigrette (čti vinegret), francouzský výraz pro dresink, jehož základem je olej a kyselá složka (ocet, citron nebo limeta). K té se pak přidávají různé přísady.

Maca peruánská (čti maka), jinak také peruánský ženšen, je rostlina původem z Jižní Ameriky, využívá se její kořen. Maca se řadí mezi superpotraviny, obsahuje řadu vitaminů a dalších prospěšných látek, přisuzují se jí i afrodiziakální účinky. K dostání je v prášku.

POSTUP:

  1. Čerstvé ústřice otevřete, vyjměte ze schránky a překrojte na 3 díly. Přidejte žloutky, parmazán, najemno nasekanou šalotku a směs ochuťte solí a pepřem, promíchejte a vraťte zpátky do očištěné skořápky. Dejte péct na 180 °C na 7 minut.
  2. Sabayon: Do misky vyklepněte dva žloutky, přidejte lanýžovou pastu a misku vložte nad vodní lázeň. Nad párou pomalu šlehejte, až začne směs houstnout, zvolna přišlehejte víno. Sundejte z plotny a pomalu do směsi zašlehejte rozpuštěné máslo. Přisolte.
  3. Maca vinaigrette: Z oleje a hořčice ušlehejte emulzi, pomalu za stálého šlehání přidávejte ocet. Přimíchejte nasekanou šalotku, maca prášek, sůl, pepř. Nechte odstát, před servírováním promíchejte.
  4. Dokončení: Zapečené ústřice přelijte sabayonem a zakápněte vinaigrettem. Zbylý vinaigrette můžete použít na salát.

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty

Krémová polévka s krevetami a pečenou chilli papričkou

Foto: Milan Malíček, Právo

Krémová polévka s krevetami a pečenou chilli papričkou

INGREDIENCE
80 g mrkve 12 g šafránové pasty
40 g řapíkatého celeru6 krevet
30 g celeru – bulva 100 ml koňaku
80 g cibulesůl, pepř
60 g másla1 chilli paprička
150 g ořezu z ryb (nebo 2 lžíce rybí omáčky)500 ml vody

POSTUP:

  1. Na másle orestujte nakrájenou zeleninu, přidejte ořez z ryb a skelety z krevet, sůl, pepř a šafránovou pastu. Zalijte koňakem, přilijte vodu a vařte, až zelenina změkne.
  2. Polévku rozmixujte a přeceďte přes jemné sítko.
  3. Porce ozdobte orestovanými krevetami a jemně pokrájenou orestovanou chilli papričkou.

Řezy z mladého býka s teplým salátem ze zeleného chřestu

Foto: Milan Malíček, Právo

Řezy z mladého býka s teplým salátem ze zeleného chřestu

INGREDIENCE
400 g hovězí svíčkové
80 ml oleje
Salát:
100 g zeleného chřestu
1 avokádo
60 g zrnek granátového jablka
40 g kandovaného zázvoru
sůl, pepř
1 chilli paprička
K podávání:
100 ml majonézy
20 ml kečupu

POSTUP:

  1. Maso: Špalík svíčkové okořeňte solí a pepřem, zprudka opečte na pánvi na oleji a vložte do předehřáté trouby na 180 °C, kde se dopeče tak, aby maso uvnitř zůstalo růžové, asi 8 minut.
  2. Před podáváním nakrájejte. Druhou možností je maso před přípravou rozkrojit na dva steaky.
  3. Salát: Očištěný a povařený chřest rychle orestujte spolu s avokádem, granátovým jablkem a kandovaným zázvorem tak, aby se vše prohřálo, ale zároveň neztratilo chuť a konzistenci.
  4. K podávání: Majonézu smíchejte s kečupem, solí a pepřem, přidejte nakrájenou chilli papričku a rozmixujte ponorným mixérem.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Sladká tečka

Foto: Milan Malíček, Právo

Sladká tečka

INGREDIENCE
Korpus:
2 vejce
70 g cukru
40 g hladké mouky
30 g kakaa
30 ml oleje
20 g drcených kakaových bobů
Mousse (čti mús) – pěna:
200 g smetany 30%
40 g Amaretta
120 g čokolády 64%
60 g nugátu (Nutella)
2 g želatiny
300 g smetany 30%
Zrcadlová poleva:
250 g krystalového cukru
270 g vody
350 g glukózového sirupu
28 g plátkové želatiny (nechte nabobtnat ve studené vodě)
350 g bílé čokolády
200 ml slazeného kondenzovaného mléka
gelová potravinářská barva

POSTUP:

  1. Korpus: Vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny, poté do ní zašlehejte olej a hned mixér vypněte. Nakonec ručně zamíchejte mouku, kakao a boby. Těsto rozetřete na pečicí papír a pečte 8–10 minut na cca 240 °C. Po vychladnutí vykrojte srdíčka.
  2. Mousse čokonugát: Smetanu zvolna zahřívejte a rozpusťte v ní pomalu nugát a čokoládu, přidejte amaretto.
  3. Mezitím dejte do studené vody nabobtnat želatinu, kterou po nabobtnání zamícháte do směsi. Druhou část smetany ušlehejte a vše spojte. Do silikonových forem nalijte do poloviny směs, na ni položte čerstvé maliny. Potom dolijte po okraj a přiklopte vykrojeným korpusem. Dejte do mrazáku zmrznout.
  4. Poleva: V hrnci zahřejte vodu s cukrem a glukózou asi na 50 °C a přidejte vyždímanou plátkovou želatinu. Nevařte. Do mísy nalámejte čokoládu a přidejte kondenzované mléko.
  5. Přelijte horkou vodou s cukrem a želatinou, vymíchejte dohladka, obarvěte. Vše rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout na 25–30 °C.
  6. Polevou přelijte zmražená srdce (na špatně vychlazeném dezertu poleva nebude držet). Dezert polévejte na mřížce, aby přebytečná poleva mohla jednoduše stéct.

Tip: Nejjednodušší zrcadlová poleva – koupíte ji v prášku a připravíte podle návodu.

Recepty, které oceníte při hubnutí

Recepty

Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám