Článek
Gratinované ústřice
| INGREDIENCE |
|---|
| 4 ústřice |
| 80 g nastrouhaného parmazánu |
| 2 žloutky |
| 1 šalotka |
| sůl, pepř |
| Sabayon: |
| 2 žloutky |
| 120 g másla |
| 15 g lanýžové pasty |
| 100 ml bílého vína |
| sůl |
| Maca vinaigrette: |
| 8 g prášku Maca |
| 30 ml vinného octa |
| 100 ml oleje |
| 1 lžíce hořčice |
| sůl, pepř |
Sabayon (sabajon, zabaione) je žloutková pěna vyšlehaná s vínem.
Vinaigrette (čti vinegret), francouzský výraz pro dresink, jehož základem je olej a kyselá složka (ocet, citron nebo limeta). K té se pak přidávají různé přísady.
Maca peruánská (čti maka), jinak také peruánský ženšen, je rostlina původem z Jižní Ameriky, využívá se její kořen. Maca se řadí mezi superpotraviny, obsahuje řadu vitaminů a dalších prospěšných látek, přisuzují se jí i afrodiziakální účinky. K dostání je v prášku.
POSTUP:
- Čerstvé ústřice otevřete, vyjměte ze schránky a překrojte na 3 díly. Přidejte žloutky, parmazán, najemno nasekanou šalotku a směs ochuťte solí a pepřem, promíchejte a vraťte zpátky do očištěné skořápky. Dejte péct na 180 °C na 7 minut.
- Sabayon: Do misky vyklepněte dva žloutky, přidejte lanýžovou pastu a misku vložte nad vodní lázeň. Nad párou pomalu šlehejte, až začne směs houstnout, zvolna přišlehejte víno. Sundejte z plotny a pomalu do směsi zašlehejte rozpuštěné máslo. Přisolte.
- Maca vinaigrette: Z oleje a hořčice ušlehejte emulzi, pomalu za stálého šlehání přidávejte ocet. Přimíchejte nasekanou šalotku, maca prášek, sůl, pepř. Nechte odstát, před servírováním promíchejte.
- Dokončení: Zapečené ústřice přelijte sabayonem a zakápněte vinaigrettem. Zbylý vinaigrette můžete použít na salát.
Krémová polévka s krevetami a pečenou chilli papričkou

Krémová polévka s krevetami a pečenou chilli papričkou
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 80 g mrkve | 12 g šafránové pasty |
| 40 g řapíkatého celeru | 6 krevet |
| 30 g celeru – bulva | 100 ml koňaku |
| 80 g cibule | sůl, pepř |
| 60 g másla | 1 chilli paprička |
| 150 g ořezu z ryb (nebo 2 lžíce rybí omáčky) | 500 ml vody |
POSTUP:
- Na másle orestujte nakrájenou zeleninu, přidejte ořez z ryb a skelety z krevet, sůl, pepř a šafránovou pastu. Zalijte koňakem, přilijte vodu a vařte, až zelenina změkne.
- Polévku rozmixujte a přeceďte přes jemné sítko.
- Porce ozdobte orestovanými krevetami a jemně pokrájenou orestovanou chilli papričkou.
Řezy z mladého býka s teplým salátem ze zeleného chřestu

Řezy z mladého býka s teplým salátem ze zeleného chřestu
| INGREDIENCE |
|---|
| 400 g hovězí svíčkové |
| 80 ml oleje |
| Salát: |
| 100 g zeleného chřestu |
| 1 avokádo |
| 60 g zrnek granátového jablka |
| 40 g kandovaného zázvoru |
| sůl, pepř |
| 1 chilli paprička |
| K podávání: |
| 100 ml majonézy |
| 20 ml kečupu |
POSTUP:
- Maso: Špalík svíčkové okořeňte solí a pepřem, zprudka opečte na pánvi na oleji a vložte do předehřáté trouby na 180 °C, kde se dopeče tak, aby maso uvnitř zůstalo růžové, asi 8 minut.
- Před podáváním nakrájejte. Druhou možností je maso před přípravou rozkrojit na dva steaky.
- Salát: Očištěný a povařený chřest rychle orestujte spolu s avokádem, granátovým jablkem a kandovaným zázvorem tak, aby se vše prohřálo, ale zároveň neztratilo chuť a konzistenci.
- K podávání: Majonézu smíchejte s kečupem, solí a pepřem, přidejte nakrájenou chilli papričku a rozmixujte ponorným mixérem.
Sladká tečka

Sladká tečka
| INGREDIENCE |
|---|
| Korpus: |
| 2 vejce |
| 70 g cukru |
| 40 g hladké mouky |
| 30 g kakaa |
| 30 ml oleje |
| 20 g drcených kakaových bobů |
| Mousse (čti mús) – pěna: |
| 200 g smetany 30% |
| 40 g Amaretta |
| 120 g čokolády 64% |
| 60 g nugátu (Nutella) |
| 2 g želatiny |
| 300 g smetany 30% |
| Zrcadlová poleva: |
| 250 g krystalového cukru |
| 270 g vody |
| 350 g glukózového sirupu |
| 28 g plátkové želatiny (nechte nabobtnat ve studené vodě) |
| 350 g bílé čokolády |
| 200 ml slazeného kondenzovaného mléka |
| gelová potravinářská barva |
POSTUP:
- Korpus: Vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny, poté do ní zašlehejte olej a hned mixér vypněte. Nakonec ručně zamíchejte mouku, kakao a boby. Těsto rozetřete na pečicí papír a pečte 8–10 minut na cca 240 °C. Po vychladnutí vykrojte srdíčka.
- Mousse čokonugát: Smetanu zvolna zahřívejte a rozpusťte v ní pomalu nugát a čokoládu, přidejte amaretto.
- Mezitím dejte do studené vody nabobtnat želatinu, kterou po nabobtnání zamícháte do směsi. Druhou část smetany ušlehejte a vše spojte. Do silikonových forem nalijte do poloviny směs, na ni položte čerstvé maliny. Potom dolijte po okraj a přiklopte vykrojeným korpusem. Dejte do mrazáku zmrznout.
- Poleva: V hrnci zahřejte vodu s cukrem a glukózou asi na 50 °C a přidejte vyždímanou plátkovou želatinu. Nevařte. Do mísy nalámejte čokoládu a přidejte kondenzované mléko.
- Přelijte horkou vodou s cukrem a želatinou, vymíchejte dohladka, obarvěte. Vše rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout na 25–30 °C.
- Polevou přelijte zmražená srdce (na špatně vychlazeném dezertu poleva nebude držet). Dezert polévejte na mřížce, aby přebytečná poleva mohla jednoduše stéct.
Tip: Nejjednodušší zrcadlová poleva – koupíte ji v prášku a připravíte podle návodu.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje




