Hlavní obsah

Tři důležité věci, které by ženy nad 45 let neměly podceňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdraví intimních partií je věc, která by pro většinu žen měla být samozřejmostí. Bohužel tomu tak není. Stále mnoho žen, zejména ve vyšším věku, na pravidelné kontroly ke gynekologovi nechodí. Když pak zajdou až v případě potíží, je už často dost pozdě a léčba je mnohem složitější a náročnější. A to nejen u onkologických onemocnění, kde už to může být i otázka života a smrti.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné kontroly u gynekologa jsou velmi důležité.

Článek

Často se tak děje zejména u žen, které již neplánují otěhotnět či ukončily pohlavní život a mají pocit, že se jich již tato onemocnění netýkají, což je ale velký omyl.

1. Rakovinu děložního čípku lze pomocí testu odhalit i několik let před vypuknutím

Rakovinu děložního čípku způsobují lidské papilomaviry, označované zkratkou HPV. Jde o jednu z nejčastějších pohlavně přenosných infekcí. Infekce HPV může v děložním čípku přetrvávat mnoho let bez jakýchkoliv příznaků, zatímco nenápadně vede ke vzniku předrakovinových a později rakovinových změn.

Velmi přesně lze HPV prokázat pomocí HPV DNA testu. Díky tomu může lékař potvrdit nebo vyloučit riziko rozvoje rakoviny děložního čípku a nastavit vhodnou péči do budoucna. Od letošního roku ho navíc mají všechny ženy ve věku 35 let (+364 dní) a 45 let (+364 dní) hrazené zdravotní pojišťovnou a gynekolog by jim ho při preventivní prohlídce měl automaticky odebrat.

Test ale může být lékařem indikován i z jiných než preventivních důvodů: při abnormálních výsledcích cytologického stěru, po konizaci děložního čípku nebo při pozitivním testu na HPV v předchozím roce. V těchto případech jej automaticky hradí zdravotní pojišťovny. Jinak si jej ženy musí hradit samy, ceny za test se pohybují kolem tisíce korun.

Zákeřné papilomaviry útočí až po letech

Zdraví

Navíc při každoročních preventivních prohlídkách na gynekologii absolvují ženy cytologický stěr z děložního čípku, ze kterého se lékař může dozvědět, zda už změny nejsou přítomné.

Díky pravidelným preventivním kontrolám tak mohou lékaři riziko rakoviny děložního čípku u ženy odhalit i o několik let dříve, než se onemocnění projeví, a vhodnou péčí tak rozvoji rakoviny zabránit.

Předrakovinové změny i časný rakovinový nádor totiž nebolí, ani se nijak neprojevují a jedinou šancí, jak je odhalit, je právě gynekologické vyšetření.

2. Prevence u rakoviny prsu sehrává nejdůležitější roli

U rakoviny prsu tvoří ženy nad 45 let také většinu. Jedná se o velmi závažné onemocnění, kde čas opět sehrává jednu z nejdůležitějších rolí. Samozřejmostí by mělo být samovyšetření prsů a také pravidelné vyšetření mamografem každé dva roky.

Vyšetření prsů pomocí mamografu je metoda první volby u žen starších 40 let. Do tohoto věku se vyšetřují prsy ultrazvukem a mamografie se provádí pouze ze závažného důvodu. Mladá, tzv. fertilní žláza je lépe zobrazitelná právě pomocí ultrazvuku. Ve chvíli, kdy je mléčná žláza v prsu postupně nahrazována tukovou, je prs lépe přehledný pomocí mamografu.

Tvrdili jí, že má zvětšené uzliny, byla to rakovina. Matka dvou dětí si sáhla na dno

Zdraví

Bohužel stále velké procento žen na tyto preventivní prohlídky nechodí a pak přichází k lékařům pozdě, a tedy ve stadiu, když už je naděje na vyléčení minimální.

Ženy mají často pocit, že se jich toto onemocnění netýká, anebo mají jednoduše strach, co by vyšetření mamografem odhalilo. Přitom právě tyto přístroje dokážou odhalit již drobné nálezy, které jsou ještě dobře léčitelné.

Příznaky rakoviny prsu
Změny ve struktuře pokožky prsu nebo okolí: vtažení. Může být způsobeno bulkou v prsu, která zkracuje prsní vazivo. To táhne tkáň a pokožku dovnitř a vytváří vtažený či promáčknutý vzhled.
Změny ve struktuře pokožky prsu nebo okolí: důlky. Mohou být známkou toho, že došlo k ucpání drobných kanálků v prsu zvaných lymfatické cévy, které pomáhají odstraňovat odpadní produkty z těla. To vede k zanícení a otoku prsu a tvorbě malých důlků připomínajících pomerančovou kůži na velké části pokožky. V některých případech se jedná o známku jednoho konkrétního typu rakoviny prsu – zánětlivého (inflamatorního) karcinomu prsu.
Zesílení prsní tkáně. Může být způsobeno bulkou uvnitř lalůčků mléčné žlázy, nebo se může jednat o další známku toho, že došlo k ucpání lymfatických cév, které pomáhají tělu zbavovat se odpadních látek.
Vyrážka podobná ekzému, zarudnutí bradavky nebo jejího okolí. Jde o velmi vzácný příznak rakoviny prsu. V malém množství případů je spojen s Pagetovou chorobou, která je asociována s rakovinou prsu. Její příčina zůstává neznámá, způsobuje vznik červené svědivé vyrážky připomínající ekzém na bradavce nebo v jejím okolí.
Nezvyklý výtok. Pokud z bradavky vytéká samovolně bez zmáčknutí např. krev nebo hnis, může to znamenat, že nádorové buňky vystýlají dukty (malé mléčné kanálky) za bradavkou.
Změny na bradavce: vpáčení, změna polohy nebo tvaru. Vznik vpáčené bradavky (pokud jste se tak již nenarodila), kterou nelze vytáhnout ven, může být známkou toho, že se za bradavkou nachází bulka, která ji vtahuje dovnitř.
Otok v podpaží. Může znamenat přítomnost bulky v lymfatických uzlinách, které se nacházejí v podpaží. Někdy může být bulka v podpaží lépe postřehnutelná než bulka v prsu.
Viditelné žíly na prsu. Vznik žíly na prsu může znamenat ucpání krevní cévy, jež může být způsobeno bulkou nebo zvýšenou dodávkou krve do prsu, což je možná známka nádorového růstu.

3. Rakovina vaječníků a vejcovodů

V první fázi onemocnění rakovina vaječníků probíhá skrytě. Bohužel neexistuje žádné screeningové vyšetření, které by na problém upozornilo včas. Děje se tak pouze v případech dědičné formy u žen s mutací genů BRCA-1 a BRCA-2, které ovlivňují i vznik rakoviny prsu.

Tento druh rakoviny se ale často týká především žen mladších 40 let a také žen, které nemají děti nebo první těhotenství prodělaly před 20. rokem či až po 35. roce života.

První znatelné projevy onemocnění se tak objevují až v okamžiku, kdy je nemoc již plně rozvinuta. Jedná se především o:

  • únavu
  • pocit plnosti
  • nepohody v břiše
  • zvětšující se objem břicha

V pokročilejší fázi onemocnění se pak často k velkému břichu či tlaku v břiše přidává nevolnost a zvracení, dýchací obtíže, tlak na močový měchýř a s ním spojené častější močení. Objevit se ale mohou i hluboká žilní trombóza, výrazné zhubnutí a celková sešlost.

Myslela si, že má zánět močového měchýře, byla to přitom rakovina vaječníků

Zdraví

Časně odhalené karcinomy, tedy ty, které se nacházejí v I. a II. stadiu, mají dobrou prognózu a vyléčení je u nich téměř pravidlem.

Až 75 % karcinomů je ale bohužel odhaleno ve stadiích III. a IV., kdy je léčba o poznání náročnější a výsledky nebývají dobré.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám