Hlavní obsah

Jak se zbavit strijí

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strije jsou jizvičky, které se tvoří při rychlém napínání kůže a následném prudkém shrnutí pokožky. Kůže, ač je velmi elastická, na tyto změny reaguje praskáním, po němž mohou, anebo nemusí zůstat jizvy. Strijím lze preventivně předcházet mnoha prostředky, ale i poté, co se jizvy vytvoří, existují ještě možnosti vylepšení.

Foto: Profimedia.cz

Každá maminka si přeje porodit zdravé dítě, sama chce také zůstat krásná.

Článek

Nejčastěji se strije tvoří na břiše, hýždích, stehnech a po straně prsou. Jizvy mají bílou barvu, která při opálení hnědne. Někdy dochází k hlubšímu zvrásnění kůže až do půl centimetru, kdy jsou strije patrné nejen pouhým zrakem, ale i pohmatem. Vznikají nejen během těhotenství, ale i při hormonálních změnách. Samozřejmě jimi trpí více dívky a ženy s dědičnými dispozicemi.

Mnoho maminek, které si během jednoho nebo více těhotenství užily své s napínáním kůže při velkém přibývání na váze (například o deset až 28 kilogramů), se svěřilo, že už když cítily, že jim přibývají kila, začaly o svou pokožku pečovat.

Foto: Profimedia.cz

Pajizévky bývají nejprve bílé až stříbrné, při opálení zhnědnou. Ovšem barvy se různí případ od případu.

Třicetiletá Kateřina nastávajícím maminkám poradila: "Recept na kůži bez strijí znám a je poměrně jednoduchý.  Během těhotenství jsem při sprchování střídala teplou vodu s vlažnou až studenou, abych kůži více prokrvila a podpořila tak její elasticitu. Dále jsem po sprše a důkladném promasírování froté ručníkem celé tělo potřela olivovým olejem, který je velmi mastný, nebo obyčejným vepřovým sádlem z obchodu."

Prevence vhodnější než následná kosmetická léčba

Mateřská centra budoucím maminkám rovněž doporučují nezapomenout na vhodný tělocvik, který jim bude vyhovovat a zároveň neohrozí nenarozené dítě. Cílem cvičení je opět větší prokrvení pokožky, jež se tak preventivně brání vzniku strijí.

Kateřina všechny nastávající maminky uklidňuje: "Pokud se budete o svoji pokožku dostatečně starat, vzniku strijí opravdu dokážete zabránit. Během posledního těhotenství jsem přibrala pětadvacet kilogramů a mimo pár neznatelných jizviček na prsou je má kůže úplně hladká."

Foto: Profimedia.cz

Strije se mouhou objevit i na zádech a u mužů. Příčinou může být buď prudký úbytek váhy, nebo nemoc.

Odborníci ale upozorňují, že ne všechny ženy mají dědičné dispozice se strijemi úspěšně bojovat, proto nemají věšet hlavu, pokud se jim nepodaří jizvy úplně zahladit. Na kosmetické odstranění (nejčastěji laserem) strijí se specializují na kožních klinikách, jedná se ovšem o procedury, jež většinou nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Na trhu jsou také speciální léčivé krémy, či balzámy s kolagenem či koenzymem Q10.  Jejich použití se opírá především o preventivní užívání, některé fungují i na bázi léčebné.

Ohroženy jsou také dietářky

Mezi ženy, které se mohou obávat vzniku strijí, patří i ty, které se odhodlaly zhubnout větší množství nadbytečných kilogramů nebo se chystají podstoupit zásah do organismu, jako je podvázání žaludku. Tím se dosáhne drastického a rychlého snížení hmotnosti.

Třiadvacetiletá Markéta, jež právě takové podvázání žaludku absolvovala, se svěřila s tím, jak preventivní promazávání pokožky podcenila. "Už od dětství jsem trpěla obrovskou nadváhou, na své 163 centimetry výšky jsem vážila vždy přes sto kilogramů. Podvázáním žaludku jsem dosáhla svého, do roka jsem zhubla padesát kilogramů.

Sice jsem si zvýšila sebevědomí, našla si snáze práci i přítele, ale podcenila jsem vzhled pokožky, která mi je kvůli rychlému úbytku váhy jakoby volná. Jizvy, které mi na kůži vznikly, už snad nejsou strije, ale záhyby ve sloní kůži... Další operaci, která by mi pomohla vyřešit tyto jizvy, neplánuji. Zmenšení žaludku mi stačilo," se smíchem dodala sympatická Markéta, u které byste pod tričkem sotva hledali "sloní záhyby".

Redukce strijí bezoperační mezoterapií či fytoterapií

Některá kosmetická či dermatologická střediska již nabízejí léčbu nazvanou mezoterapie, při níž se bez operačního zásahu dosáhne intenzivní cirkulace krve, urychlení látkové výměny a podpora buněčného metabolismu. Údajně tak dokáží zredukovat hloubku i počet strijí.

Anketa

Jak bojujete se strijemi?
1. Preventivně promašťuji kůži krémy
59,6 %
2. Mažu se výhradně sádlem
6,2 %
3. Masíruji se speciálními prostředky
5,6 %
4. Dodržuji zvláštní dietní režim
1,6 %
5. Jedinou mou nadějí je operační zásah
13,2 %
6. Cvičím speciální cviky
1,8 %
7. Masíruji se v sauně
2,4 %
8. Znám jiný recept
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1697 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám