Hlavní obsah

Jaká jsou rizika vapingu u dospívajících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronické cigarety fungující na různých principech zažívají mezi dospívajícími boom. Pomalu a jistě nahrazují tradiční cigarety. Bohužel řada dospívajících po nich sahá jako po zdravější a přitom trendy alternativě, ale to ještě neznamená, že tomu tak skutečně je.

Foto: Profimedia.cz

E-cigarety jsou stále populárnější u dospívajících

Článek

Elektronické cigarety vstoupily na trh na začátku 21. století jako zdravější alternativa klasických cigaret. Samozřejmě určité výhody tato alternativa má, ale na druhou stranu přibyla rizika, která zde doposud nebyla.

Vzhledem k tomu, že jsou tato zařízení stále populárnější u dospívajících, kteří často do té doby vůbec nekouřili, je načase nahlas hovořit i o rizicích vapingu, a to především u mladých lidí.

V současné době se na trh dostávají neustále nové modely e-cigaret, dnešní mladí o nich mají mnohem větší povědomí než dospělí.

Elektronické cigarety pomohou skoncovat s kouřením jen desetině lidí

Zdraví

Většina z nich funguje na bázi odporového systému aktivovaných baterií, který má ohřát kapalinu, jež je obsažena v nádrži nebo kartuši, a tím umožnit tvorbu aerosolu. Složení kapaliny závisí jak na výrobci, tak na typu vapu, většinou ale obsahuje některé z následujících látek:

  • Oleje
  • Nikotin
  • Glycerol
  • Ethylenglykol
  • Ethylalkohol
  • Příchutě
  • Propylenglykol
  • Rozpouštědla
  • Tetrahydrokanabinol (THC)

Ve skutečnosti je termín pára nesprávný, protože nejde o formu, ve které se nachází konečný produkt, kterému je spotřebitel vystaven. Vaping se však běžně používá k označení zařízení i jednotlivců, kteří jej používají.

To odráží pouze pokus zdůraznit, že u e-cigaret nedochází k produkci kouře. Spotřebitel však náustkem přístroje vdechuje látky škodlivé pro zdraví.

Riziko poškození plic

Od uvedení e-cigaret došlo mezi odborníky k velkým sporům. Jejich zastánci na ně stále pohlížejí jako na zdravější alternativu klasických cigaret a vidí jejich užitečnost při odvykání kouření. Jenže zejména u odvykání kouření se tato očekávání příliš neosvědčila. U některých lidí je tomu přesně naopak.

Druhá skupina nicméně ze všeho nejvíc varovala a stále varuje před riziky u lidí, kteří předtím nebyli kuřáci.

Zahřívaný tabák je rizikovější než e-cigarety

Zdraví

Již v roce 2009 americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) podpořilo druhou skupinu odborníků. Tehdy zveřejnilo publikaci o četných případech závažných akutních respiračních onemocnění u mladých pacientů, jež pojilo užívání e-cigaret. Od té doby začaly být tyto případy označovány jako EVALI (poškození plic e-cigarety nebo vapingem).

Jen ve Spojených státech bylo k únoru 2020 hlášeno 2807 případů v průměrném věku 19 let, kdy lidé vyhledali lékařskou pomoc kvůli dlouhodobější dušnosti (trvající alespoň 6 dní) a příznakům, jako je horečka, suchý kašel, bolest na hrudi, tachykardie, zimnice, hemoptýzy (krvácející kašel) či nevolnosti a zvracení.

Téměř všichni z nich museli být minimálně na jeden den hospitalizováni. Někteří jedinci strávili v nemocnici i 25 dní. Stejně tak 52 % hospitalizovaných muselo být přijato na jednotku intenzivní péče (JIP), vyžadující některou z forem ventilační podpory.

Úmrtí tvořilo asi 2 % případů. Vědci proto usilovali o zpřísnění pravidel ohledně užívání e-cigaret, už jen proto, že se doposud přesně neví, co stojí za těmito potížemi.

Kardiovaskulární rizika

Dnes je již známa i souvislost mezi používáním elektronických cigaret a oxidačním stresem. Vaperům navíc hrozí zvýšené riziko rozvoje aterosklerózy, a to zejména v důsledku zvýšené hladiny LDL (špatného) cholesterolu.

Stejně jako klasické cigarety, tak i e-cigarety se podílejí na agregaci krevních destiček, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních a cerebrovaskulárních onemocnění.

Odhaduje se, že riziko akutního infarktu myokardu by mohlo být až sedmkrát vyšší u těch, kteří jsou kromě e-cigaret vystaveni i tabákovému kouři. V této souvislosti se hovoří o duálních kuřácích.

Zdraví ústní dutiny

Zatím sice neexistuje příliš informací o účincích e-cigaret na dutinu ústní, ale to neznamená, že bychom měli toto riziko podceňovat. Ústní sliznice je prvním místem kontaktu mezi látkami přítomnými v aerosolu a organismem.

Lidem tak hrozí periodontální onemocnění, jež vzniká sekundárně při zánětlivém procesu vyvolaném sloučeninami par. Jedná se zejména o oportunní infekce, zejména Candida albicans.

Další rizika vapingu

Italská studie na krysách zjistila, že expozice aerosolu bez nikotinu z nízkonapěťových výparů u krys způsobila zmenšení objemu varlat.

Podobně bylo na hlodavcích pozorováno, že jedinci, kteří byli opakovaně vystaveni aerosolům z těchto zařízení, vykazují poškození genetického materiálu a mechanismů zapojených do opravy DNA.

Přestože dnes stále ještě neexistují přímé důkazy, že vaping může zvyšovat riziko rakoviny, nelze tyto obavy brát na lehkou váhu. Podle vědců se stále jedná o novinky na trhu a chvíli potrvá, než budou na základě vědeckého bádání potvrzena všechna rizika. Vědci dnes jen vědí, že tato zařízení obsahují onkogenní látky.

V souvislosti s používáním e-cigaret mezi dospívajícími a mladými lidmi nicméně nelze opomenout, že i tato zařízení mohou být vstupní branou ke konzumaci jiných návykových látek, jako je samotný nikotin. Paradoxně hlavním rizikem vaperů je, stejně jako u kuřáků klasických cigaret, vznik závislosti.

Alternativy cigaret u dětí? Výrazně je zdražíme a omezíme reklamy, slibuje ministerstvo

Domácí

Začínající kuřáci jdou hned na náhražky cigaret

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám