Hlavní obsah

Zahřívaný tabák je rizikovější než e-cigarety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době stále více kuřáků vyměňuje klasické cigarety za ty elektronické. Na trhu je přitom hned několik druhů. Podle profesorky Evy Králíkové z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze je v nich velký rozdíl. Lidé by podle ní měli vědět, že zahřívaný tabák je rizikovější než e-cigarety.

Foto: Profimedia.cz

Elektronické cigarety jsou zdravější variantou klasických cigaret.

Článek

Alternativy klasických cigaret lze rozdělit na produkty na bázi tabáku nebo nikotinu, které se zahřívají, případně nezahřívají. Za relativně nejméně rizikový lze podle Evy Králíkové označit čistý nikotin, který obsahují nikotinové sáčky nebo přípravky používané při odvykání kouření, jež lze koupit například v lékárně.

V elektronických cigaretách se zahřívá tekutá náplň, jež obsahuje nikotin. „V ČR zaznamenávám intenzivní kampaň výrobců, kteří se je (zařízení na zahřívaný tabák) snaží přirovnat k elektronickým cigaretám, tak to rozhodně není,“ upozorňuje Králíková.

Je sice podle ní pravda, že zahřívaný tabák obsahuje o desítky procent menší množství řady toxických látek oproti běžným cigaretám, je v něm ale zároveň asi 50 dalších látek, které jsou oproti klasickým cigaretám v množství větším v průměru o 150 procent.

Národní linka pro odvykání: Jak se bojuje se závislostí po telefonu

Styl

Kuřáci touží přestat, ale moc se jim to nedaří

Ze statistik vyplývá, že v ČR jsou asi dva miliony kuřáků, přičemž většina z nich by se ráda tohoto zlozvyku zbavila. Zhruba 30 procent kuřáků zkouší skoncovat s kouřením opakovaně každý rok, v reálu s tím skutečně skoncuje asi jen 5 lidí ze sta. S pomocí léčby je podle odbornice úspěšnost 35 procent. V Česku se intenzivně léčí jen asi 1000 kuřáků, což ukazují data pojišťoven.

Elektronické cigarety v současné době podporují odborníci z řady zemí jako zdravější variantu klasických cigaret. Například ve Velké Británii jsou elektronické cigarety běžnou pomůckou při odvykání a vláda tam plánuje rozdat milionu kuřáků poukázky na jejich nákup.

Z pohledu zdanění se proto odborníci shodují, že by spotřební daň měla být nejnižší právě u elektronických cigaret, u zahřívaného tabáku by měla být mnohem vyšší. U běžných cigaret je nyní na kilogram tabáku daň zhruba 5000 korun, u řezaného tabáku 3000 korun, po plánovaném zvýšení daně to bude 3300 korun. „Řezaný tabák je výrazně levnější než cigarety, což také není dobře,“ doplnila Králíková.

Za průměrný plat si dnes podle ní lidé koupí dvojnásobné množství krabiček cigaret než za průměrný plat před 30 lety. „Aby byly stejně dostupné, krabička by musela stát ke třem stům korun,“ dodala.

Co se stane s vaší pokožkou, když přestanete kouřit

Zdraví

Mazlíček hledá páníčka. Zn.: Nekuřáka

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám