Hlavní obsah

RETRO HOKEJ: Narození dcery, pak památný gól: Rachna kachna, to to letělo, řval Záruba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní hokejové mistrovství světa v lotyšské Rize a finském Tampere už je v druhé polovině. Novinky.cz pro vás připravují retro seriál, který vám každý den připomene, co se stalo před lety na šampionátech.

Foto: Profimedia.cz

Karel Rachůnek slaví gól ze semifinále MS 2010

Reklama

Článek

Byl to turnaj, který zaváněl historickým propadákem. Vždyť čeští hokejisté na šampionátu 2010 v Německu podlehli Norům i Švýcarům, a kdyby na závěr osmifinálové skupiny nebodovali s Kanadou, vůbec poprvé by nepostoupili ani do čtvrtfinále. Nakonec se parta okolo Jaromíra Jágra a kapitána Tomáše Rolinka vracela domů se senzačním zlatem. I díky momentu z konce třetí třetiny semifinále se Švédskem, který Robert Záruba okomentoval hláškou, jež se vryla do paměti snad všech tuzemských hokejových příznivců.

Psal se 22. květen roku 2010 a na kostce nad ledem svítil čas 59:46. Švédové právě netrefili prázdnou českou branku a parta okolo trenéra Vladimíra Růžičky před vhazováním v útočném pásmu věděla, že má poslední šanci, jak s nepříznivým stavem 1:2 ještě pohnout.

Rolinek už nevěřil

„Já už jsem nevěřil, 14 vteřin je krátká doba. Stačilo, aby Švédové vyhodili kotouč a my už bychom se do pásma nestihli dostat zpátky. V tu chvíli jsem byl špatný kapitán,“ přiznával Tomáš Rolinek v dokumentu Tým na hraně, který o zlatém šampionátu vyrobila České televize.

Růžička na závěrečné vteřiny třetí periody poslal na led šestici: Rachůnek, Čáslava, Voráček, Hubáček, Klepiš a Vampola. První zádrhel přišel v momentu, kdy Vampolu sudí vykázali z buly. Místo něj šel na vhazování Klepiš, jenže jej prohrál…

„A já už si říkal, že je to špatný,“ připouští současný útočník Kladna, že i on už ztrácel víru v obrat.

Jenže Češi u zadního mantinelu dostali soupeře pod tlak, puk vybojovali a Voráček ho bekhendem, zčásti i trochu naslepo, poslal před branku. Tam si sjel Rachůnek a vší silou jej narval do vinglu…

„Neskutečný zážitek. I pro mě, člověka, který hraje hokej tak dlouho. Tohle byl jasný důkaz, že se člověk nikdy nemá vzdávat, že nikdy žádný zápas není prohraný, dokud nezazní poslední siréna,“ dojímal se gólman českého týmu Tomáš Vokoun poté, co Češi dokonali obrat v nájezdech díky trefám Kašpara s Markem.

„Rachna kachna, to to letělo,“ řval samou radostí Robert Záruba, když pouhých sedm vteřin před třetí sirénou skončila černá guma v síti za zády gólmana Gustavssona. „Ta hláška mě napadla úplnou náhodou,“ dušoval se později komentátor, že ji neměl připravenou.

„A mě zase díky ní lidi víc poznávají a mám víc pozornosti,“ smál se Rachůnek.

Letecká katastrofa zmrazila celé Česko

„Ve třech dnech jsem měl tolik štěstí…,“ připomínal, že o dva dny předtím dostal během čtvrtfinále s Finy zprávu, že se stal dvojnásobným otcem, když se mu narodila dcera Kačenka. Den po semifinále poté se spoluhráči dopsal ve finále zlatou tečku.

Následující rok si pak Rachůnek zahrál na šampionátu znovu a v Bratislavě pomohl k zisku bronzu. Bylo to však naposledy, kdy oblékl dres národního týmu. O necelé čtyři měsíce později zahynul při havárii, když se zřítilo letadlo s celým týmem hokejistů Jaroslavle i s jeho krajany Janem Markem a Josefem Vašíčkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám