Hlavní obsah

Rallye Nový Zéland vyhrál Grönholm, Gardemeister pátý

Novinky, Martin Kézr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUCKLAND

Finská posádka Marcus Grönholm-Timo Rautiainen zvítězila s Peugeotem 206 v Rallye Nový Zéland, čtvrtém podniku MS. Celkově vede jeho týmový kolega Angličan Richard Burns.

Foto: Ondřej Kořínek

Nevěstu unášejí dva muži se samopaly.

Článek

Výborně si vedly obě tovární octavie. Finové Toni Gardemeister s Paavo Lukanderem dojeli pátí, což je nejlepší letošní umístění škodovky, Francouzi Didier Auriol a Denis Giraudet získali bod za osmé místo. Soutěž provázelo chvílemi slunce, ale také hustý déšť.

Fin na střeše

Pro suverénně jedoucího Marcuse Grönholma málem soutěž skončila už v sobotu na 13. RZ, kde Fin havaroval, skončil na střeše, ale s pomocí diváků se vrátil na trať. "Udělal jsem školáckou chybu. Před ostřejší zatáčkou jsem pozdě brzdil a auto sjelo do příkopu, kde jsem skončil na střeše. Měl jsem velké štěstí. Nám s Timem ani autu se nic nestalo a zpět na kola nám pomohli diváci," popsal nepříjemný okamžik obhájce titulu, který si už vedoucí pozici uhlídal. Druhý skončil jeho týmový kolega Burns, jenž se ujal vedení v MS.

Grönholmova chyba přiblížila Estonce Martina první příčce na půl minutu, ale motor jeho nového fordu na 14. RZ nevydržel. Na stejné rychlostní zkoušce havaroval Fin Rovanperä s peugeotem a také skončil. Fin Mäkinen dostal pětiminutovou penalizaci, když se svým

Škoda překvapila

Mladoboleslavský tovární tým je se startem na Novém Zélandu velmi spokojen. Vždyť si připsal celkem šest bodů, letos ještě ani jednou nevyšel na prázdno. Především Toni Gardemeister se v sobotu výborně rozjel a posunul se o šest míst do první desítky. V neděli potvrdil, že mu novozélandská rallye sedí. "V sobotu ráno jsem vyrazil naplno, ale později jsem raději zpomalil a kontroloval si pozici. Ze své jízdy mám výborný pocit. Do týmu Škoda Motorsport jsem přišel jako junior, dnes je ze mě skoro hotový jezdec, který může soupeřit na té nejvyšší úrovni," usmíval se Toni Gardemeister.

"Moje octavie byla ve skvělé formě a já jsem tak mohl jet tak, abych odrazil nápor Mäkinena, ale musel jsem hodně riskovat. Jednou jsem málem vyletěl z tratě. Bohužel jsme nám nevyhnuly problémy. Do auta se nám dostal kouř, ale poruchu jsme odstranit nemohli, takže nezbylo, než se smířit s časovou ztrátou. Jsem rád, že jsem konečně pro Škodu získal první bod," dodal Didier Auriol. Manažer týmu Pavel Janeba byl rovněž spokojen: "Šest bodů z této náročné rallye nás velmi potěšil, přesto jsme mohli být ještě úspěšnější. Největší radost mám z toho, že jsme již minimálně stejně rychlí jako jezdci z renomovaných týmů."

Konečné pořadí:
1. Grönholm (Fin./Peugeot) 3:45:21 h.2. Burns (Brit./Peugeot) -1:083. Solberg (Nor./Subaru) -2:094. Loeb (Fr./Citroën) -4:155. Gardemeister (Fin./Škoda) -8:136. A. McRae (Brit./Mitsubishi) -9:147. Mäkinen (Fin./Subaru) -9:508. Auriol (Fr./Škoda) -10:189. Duval (Fr./Ford) -11:1110. Hirvonen (Fin./Ford) -13:42.
Průběžná klasifikace MS:
1. Burns 26 b.2. Grönholm 203. Loeb a C. McRae (Brit.) oba 175. Sainz (Šp.) 166. Märtin (Est.) 13...10. Gardemeister 715. Auriol 1.
Pohár konstruktérů:
1. Peugeot 49 b.2. Citroën 443. Ford 264. Subaru 225. Škoda 126. Hyundai 3.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám