Hlavní obsah

Pozitivní účinky kávy se výrazně liší v závislosti na tom, jak ji pijeme

2:45
2:45

Poslechněte si tento článek

Miliony lidí po celém světě si bez ranní kávy nedokážou představit začátek dne. Tento nápoj však není jen zdrojem energie a příjemného rituálu, ale podle nejnovějších vědeckých studií může mít zásadní vliv na naše zdraví a dokonce i na délku života. Výzkumy ukazují, že její pozitivní účinky se výrazně liší v závislosti na tom, jak ji pijeme.

Foto: Profimedia.cz

Káva je bohatá na více než 100 různých molekul a metabolitů.

Článek

Ve studii publikované v květnu v časopise The Journal of Nutrition sledovali odborníci více než 46 000 dospělých Američanů po dobu přibližně deseti let s cílem zjistit, zda existuje souvislost mezi návyky v konzumaci kávy a rizikem úmrtí.

Na začátku studie vyplnili účastníci stravovací dotazník. Z těchto údajů vědci získali informace o jejich průměrné spotřebě kávy a v jaké formě si ji nejčastěji dopřávají, zda se sladidly, mlékem či dalšími výrobky obsahující nasycené tuky. Zároveň sledovali jejich celkový zdravotní stav, včetně záznamů úmrtí na rakovinu, kardiovaskulárního onemocnění či úmrtí z jiných příčin.

Z jejich zjištění vyplynulo:

  • Konzumace jednoho šálku černé kávy denně byla spojena s přibližně o 16 % nižším rizikem úmrtí z jakékoli příčiny.
  • Pravidelná konzumace dvou až tří šálků černé kávy denně byla spojena s přibližně o 17 % nižším rizikem úmrtí z jakékoli příčiny.
  • U konzumentů jakékoliv kávy bylo zaznamenáno o 29-33 % nižší riziko úmrtí, zejména v souvislosti se srdečními onemocněními.

Jak smetana a cukr ovlivňují prospěšné účinky kávy?

Káva je bohatá na více než 100 různých molekul a metabolitů. Zvláštní pozornost si zasluhují polyfenoly, které pravděpodobně stojí za mnohými pozitivními účinky na zdraví. Polyfenoly působí jako antioxidanty, které pomáhají omezovat záněty a neutralizovat volné radikály. Ty by jinak mohly poškozovat buňky v těle.

Přidáním většího množství cukru nebo nasycených tuků do kávy sice polyfenoly neodstraníte ani nezrušíte jejich účinky, ale obecně jsou tyto potraviny spojovány s horším kardiovaskulárním zdravím a vyšší úmrtností.

Kolik cukru a nasycených tuků lze ještě tolerovat?

Podle vědců lze za nízký obsah cukru a nasycených tuků považovat, pokud jich káva obsahuje méně než 5 % doporučené denní dávky. Jedná se tedy o:

  • 2,5 gramu cukru, což odpovídá zhruba třetině až polovině čajové lžičky cukru, sirupu nebo medu.
  • 1 gram nasycených tuků, tedy přibližně množství obsažené v pěti polévkových lžících 2% mléka nebo 1 polévkové lžíci lehké smetany.

Jak si tedy vychutnat nejlépe kávu, aby prospívala zdraví?

Ideálně tedy bez cukru a mléka či jen s minimem těchto surovin. „Přesto, pokud si ráno do kávy rádi přidáte trochu smetany a cukru či jiného sladidla, není třeba se tím příliš znepokojovat“, vysvětluje Marilyn Cornelisová.

Černá káva je sice zdravější, ale přidáním menšího množství cukru a mléka riziko zásadně nezvýšíte. Podle vědců je při konzumaci kávy klíčová umírněnost. Zdravotní přínosy se obvykle snižují po třech šálcích kávy denně a vyšší příjem může být dokonce škodlivý.

Vysoké dávky kofeinu mohou způsobovat problémy, jako jsou úzkost, nepravidelný srdeční rytmus a zvýšený krevní tlak.

Výběr článků

Načítám