Hlavní obsah

Která káva je zdravější, světle, nebo tmavě pražená?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva má celou řadu zdravotních benefitů, které pomáhají předcházet chronickým onemocněním. Existují ale rozdíly v obsahu antioxidantů, protizánětlivých látek i kyselin podle způsobu jejího pražení.

Foto: Profimedia.cz

Pražení kávy

Článek

Při pražení dochází u kávových zrn k chemickým změnám, proto u nich dochází ke změně vůně, chuti, ale i antioxidačních vlastností. Každý způsob pražení má přitom své příznivce.

Obchodníci s kávou přitom rozlišují čtyři hlavní kategorie pražení:

  • Světlé pražení: barva kávových zrn je světlejší, chuť jemnější. Na povrchu těchto zrn není žádný olej, protože nejsou pražené dostatečně dlouho, aby oleje pronikly na povrch.
  • Střední pražení: zrna mají středně hnědou barvu s výraznější chutí a nemastným povrchem.
  • Středně tmavé pražení: zrna mají tmavou barvu a na povrchu jsou lehce mastná. Káva má lehce hořkosladkou dochuť.
  • Tmavé pražení: kávová zrna mají tmavou až černě spálenou barvu a jsou výrazně mastné. Káva z nich je výrazně hořká, přičemž čím je pražení tmavší, tím je káva i méně kyselá.

Který způsob pražení je nejzdravější?

Říká se, že ke kávě světle pražené se musí člověk propít. Její chuť je přitom mnohem jemnější, ale někdy i kyselejší. U chuti tedy vždy záleží na osobních preferencích. Stejně tomu je ale i při volbě zdravější varianty, protože každý způsob pražení má své pro a proti.

Co je dobré udělat, než vypijete svůj ranní šálek kávy

Zdraví

Antioxidanty

Hlavním benefitem světlého pražení je vyšší obsah polyfenolů, a tedy velmi zdravých antioxidantů. Tmavě pražená káva sice polyfenolů obsahuje velmi málo, nicméně ve skutečnosti může mít větší antioxidační aktivitu než světle pražená káva. Úroveň aktivity tak může velmi dobře kompenzovat nedostatek polyfenolů.

Protizánětlivé vlastnosti

Podle studie má světle pražená káva mnohem výraznější protizánětlivé účinky. Jelikož ale tato studie byla provedena na buněčných kulturách, vědci chtějí výzkum v blízké době zopakovat.

„Víme, že antioxidanty chrání před mnoha zdravotními problémy, stejně tak víme, že zánět stojí za celou řadou chronických onemocnění od cukrovky přes srdeční choroby, rakovinu či neurologická onemocnění,“ vysvětluje vědec Sampath Parthasarthy.

„Nicméně také víme, že tyto nemoci jsou progresivní, a je tak zapotřebí výzkum provést i přímo na lidech,“ dodává.

Dráždění žaludku

Lidé, kteří kávu nepijí, jako jeden z důvodů uvádějí, že jim káva dráždí žaludek nebo u nich způsobuje pálení žáhy, což je dáno větší sekrecí žaludeční kyseliny.

Podle vědců přitom žaludek daleko častěji dráždí světle pražená káva než tmavě pražená. Je to dáno tím, že tmavší pražení způsobuje menší sekreci žaludeční kyseliny.

Obsah kofeinu

Většina lidí si myslí, že více kofeinu obsahuje tmavě pražená káva. Podle vědců je tomu ale přesně naopak. Z jejich analýzy vyplynulo, že u oblíbeného druhu kávy arabiky je více obsaženého kofeinu ve světle pražené kávě než v tmavě pražené.

Chuť kávy

Pražení kávy také významně ovlivňuje chuť a sladkost kávy. Zatímco chuť světlé a středně pražené kávy je jemná, u středně tmavě a tmavě pražené kávy je intenzivnější a s hořkosladkou příchutí. Čím tmavěji pražená káva je, tím je i více hořká.

Kofein může pomoci snížit tělesný tuk i riziko cukrovky

Zdraví

Pití kávy může při nachlazení zhoršit jeho průběh

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej kávy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Káva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám