Hlavní obsah

Jak poznat, že pijete příliš mnoho kofeinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez kávy si mnoho lidí nedokáže představit svůj den. Zatímco někomu stačí jedna káva po ránu denně, jiný je zvyklý hned na několik šálků. Přemíra kofeinu se ale může na našem těle podepsat. Jak poznat, že se tento problém týká i vás?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pití více než čtyř šálků kávy denně může způsobit raketový nárůst hodnoty krevního tlaku.

Je to proto, že kofein dodává energii tím, že blokuje receptory adenosinu – chemické látky zodpovědné za pocity ospalosti.

„Kofein zapadá do adenosinových receptorů jako klíč do zámku,“ říká doktor Duane Mellor z Aston University. Předpokládá se, že tento mechanismus spouští zvýšení krevního tlaku do půl hodiny po vypití kávy, čaje nebo koly – ale účinky lze pozorovat zhruba i o čtyři hodiny později.

„Dopad je proměnlivý a může se u některých lidí časem snížit, protože schopnost kofeinu ovlivňovat adenosin se snižuje s obvyklou pravidelnou konzumací,“ uvedl Mellor pro Dailymail.

Kromě tohoto dočasného účinku britská Národní zdravotní služba (NHS) varuje, že pití čtyř šálků kávy denně může zvýšit váš krevní tlak dlouhodobě.

Ráno, nebo odpoledne aneb Kdy je nejefektivnější pít kávu

Styl

Časté výlety na toaletu

Další známkou, že konzumujete příliš mnoho kofeinu, je častá potřeba močení. Tento stimulant totiž zvyšuje průtok krve ledvinami a snižuje množství vody a sodíku absorbovaného tělem, což zvyšuje potřebu močení.

Tyto časté cesty na toaletu mohou vašemu tělu způsobit dehydrataci, což může vyvolat bolesti hlavy.

Zmíněný vedlejší účinek je však podle doktora Mellora obvykle pozorován pouze u lidí, kteří nárazově zvýší příjem kofeinu, spíše než u těch, kteří konzumují stabilní množství.

Jennifer Lowová, registrovaná dietoložka se sídlem v Kentu, uvedla, že ti, kteří pijí méně než 6 mg na kg tělesné hmotnosti za den, nezaznamenají žádný vliv na produkci moči.

To je přibližně 510 mg kofeinu pro muže, který váží 85 kg, a 432 mg denně pro ženu, která váží 72 kg – což odpovídá pěti nebo čtyřem šálkům kávy.

Pití kávy v těhotenství může mít vliv na vývoj dítěte

Zdraví

Bolest břicha

„Příliš mnoho kávy může podráždit žaludek. Velká spotřeba kávy a čaje s obsahem kofeinu je spojena s příznaky syndromu dráždivého tračníku, kyselým refluxem, bolestí břicha a řídkou stolicí,“ říká Lowová.

Ale důkazy, že kofein samotný je viníkem, jsou v současnosti omezené, poznamenala.

Kde všude najdeme kofein?

Kofein se nachází v kávě, čaji, nealkoholických a energetických nápojích, stejně jako v kakau a čokoládě. Může být také přítomen v energetických tyčinkách, a dokonce i v některých lécích proti bolesti.

„Kofein může mít účinek na střeva – často je na vině ale také samotná teplota horkých nápojů, které zrychlují procesy v našem trávicím traktu,“ říká Mellor.

Kofein však může zvýšit produkci žaludeční kyseliny, která může způsobit „reflux a pálení žáhy“, dodal. Tento jev je často doprovázen bolestí žaludku.

Bylo také prokázáno, že kofein má stimulační účinek na trávicí systém, což může vést k podrážděnému žaludku.

Úzkost

Kofein je stimulant, takže není překvapením, že se lidé po vypití příliš mnoha šálků kávy nebo plechovek energetického nápoje cítí nervózní a neklidní.

Více než čtyři šálky kávy denně stačí k tomu, abyste vyvolali pocity nervozity, úzkosti a zvýšené srdeční frekvence, říkají odborníci.

„Je to proto, že kofein zvyšuje srdeční frekvenci a množství krve opouštějící srdce. Také zvyšuje mozkovou aktivitu, což může přispívat k pocitům úzkosti,“ poznamenal Mellor.

Kromě toho narušuje spánek, což může ztížit kontrolu úzkostných pocitů, jako jsou obavy, strach a pocit děsu, varuje NHS.

Pokud těmito projevy trpíte i vy, snažte se příjem kofeinu omezit nebo přejít na bezkofeinovou kávu.

Pití kávy může při nachlazení zhoršit jeho průběh

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám