Hlavní obsah

Zelenskyj na plénu EP: Když bude EU s Ukrajinou, může být náš boj vítězný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ukrajinci bojují za hodnoty společné s Evropou a za svou evropskou budoucnost. Evropské země nesmí váhat s pomocí v jejich boji, který pak může být vítězný. V projevu k poslancům Evropského parlamentu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina podle něj nasazuje životy svých nejlepších lidí, aby mohla být rovna se zeměmi Evropské unie. Při ruských útocích umírají i děti, jen v pondělí jich bylo 16, dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zelenskij sklidil v Evropském parlamentu potlesk ve stojeVideo: Reuters

 
Článek

„Dokažte, že jste s námi. Dokažte, že nás nenecháte samotné. Dokažte, že jste skutečnými Evropany, a život vyhraje nad smrtí. A světlo nad temnotou,“ vyzval EU v projevu, který provázel dlouhý potlesk bruselského plenárního sálu, jenž se zaplnil nejvíce od začátku covidové pandemie.

Zelenskyj podal přihlášku Ukrajiny do Evropské unie

Evropa

Zelenskyj v pondělí podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do Unie. Její rychlé vyřízení podpořila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéfové skupiny států východního křídla EU včetně Česka. Někteří lídři západoevropských zemí však připomněli, že Ukrajina nejprve musí splnit řadu podmínek a dokončení celého procesu může trvat roky.

Ukrajinský prezident prohlásil, že s jeho zemí bude EU mnohem silnější, naopak bez Unie bude Ukrajina osamělá. EU již v minulých dnech zareagovala na ukrajinské výzvy a poprvé ve své historii se rozhodla financovat poskytnutí zbraní mimounijní zemi.

Svět už Lavrova ignoruje, v Ženevě mluvil do prázdného sálu

Zahraniční

Europoslanci se na dnešním mimořádném plenárním zasedání chystají schválit rezoluci tvrdě odsuzující invazi ruské armády. Chtějí také navrhnout další sankce proti Rusku a Bělorusku a podpořit kandidaturu Ukrajiny do EU, včetně její integrace do vnitřního trhu.

Jen pár hodin předtím, než v Bruselu celý parlament tleskal Zelenskému, promlouval šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov přes videozáznam k prázdnému sálu na Konferenci o odzbrojení v Ženevě. Drtivá většina delegací jeho povídání odmítla poslouchat.

Reklama

Výběr článků

Načítám