Hlavní obsah

Žádná země NATO kromě USA nemá kapacitu vést dlouhou válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině se musí stát poučením pro západní armády, uvedl ve své analýze britský Královský institut spojených služeb (RUSI). Upozorňuje na nutnost mít dostatečné a rozptýlené zásoby munice a zbraní i značnou nevyužitou kapacitu. Vést dlouho rozsáhlý konflikt si mohou ze států NATO dovolit jen USA.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí separatisté s taženou houfnicí Giacint B

Článek

„Je zřejmé, že žádná země NATO kromě USA nemá adekvátní úvodní zásoby zbraní pro vedení války nebo průmyslovou kapacitu na udržování rozsáhlých operací,“ uvedl RUSI a dodal: „To musí být napraveno, jestliže má být odstrašování věrohodné. Je to problém pro RAF (britské královské letectvo) stejně jako pro Královské námořnictvo.“

Analýza upozorňuje, že Ukrajina zpočátku až tak moc nezaostávala v síle dělostřeleckých jednotek. „Ukrajina udržovala paritu v dělostřelectvu po první měsíc a půl, než jí začala docházet munice, takže v červnu ruské ozbrojené síly měly převahu v množství vypálených ran 10:1.“

RUSI upozornil, že Rusko mělo v dělostřeleckých systémech převahu jen dvě ku jedné, když mělo 2433 hlavňových systémů oproti 1176 ukrajinských. V případě salvových raketometů to pak bylo 3547 ku 1680. Zdůraznil význam klasického dělostřelectva. „Přestože prominentní postavení měly protitankové řízené střely, Ukrajina odrazila ruský pokus zmocnit se Kyjeva mohutnou palbou dvou dělostřeleckých brigád.“

Bulharsko poprvé poskytne vojenskou pomoc Ukrajině, zejména zbraně a munici

Válka na Ukrajině

Rozptýlení zajišťuje přežití

Analýza také upozorňuje na nutnost mít zásoby munice a zbraní rozptýlené, což se týká letadel. Nutné je i rozptýlit velitelství, uvedl RUSI: „Ukrajina se úspěšně vyhnula dopadu úvodní vlny ruských úderů rozptýlením svých arzenálů, letadel a systémů protivzdušné obrany.“

Nerozptýlené systémy dopadly špatně, plyne z textu: „Rusům se během prvních 48 hodin války podařilo zasáhnout 75 procent statických obranných systémů. K přežití nestačí ani zřízení velitelství v civilní budově.“ Z toho by se měla poučit britská armáda.

Rozptýlený musí být i systém ISTAR, zajišťující pozorování, monitorování a zjišťování cílů, a to do takové míry, že zasáhnout jednotlivé složky systému se ukáže jako neefektivní. To ovšem jasně ukazuje, že systémy na palubách letadel jako JSTAR nebo AWACS nejsou optimální v oblasti bojiště, kde jsou lákavým terčem.

Síly na Ukrajině se vyrovnávají, Rusům teče do bot kvůli munici

Válka na Ukrajině

Drony

RUSI také upozornil na význam dronů a systémů pro jejich ničení. Zajišťují totiž přehled o situaci na bojišti. Protože 90 procent nasazených dronů je ztraceno, musejí být levné. Pro obranu proti dronům jsou klíčové prostředky elektronického boje.

Ty jsou nutné nejen pro obranu, ale i pro útok a představují klíčový prvek současných kombinovaných operací.

Důležitá je i přesnost, přesné zásahy nejen zničí cíl, ale také snižují nároky na logistiku, protože není potřeba dodávat tolik munice. RUSI ale upozorňuje, že přesnou naváděnou munici lze rušit a na dnešním bojišti nelze zajistit úplné potlačení prostředků radioelektronického boje nepřítele.

Po pračkách došlo i na vany. Dron zachytil ruské vojáky s těžkým nákladem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám