Hlavní obsah

Vzdálenost jako ze Země na Měsíc. Šéf maďarské diplomacie létá jako o život

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó za prvních deset měsíců letošního roku nalétal 384 400 kilometrů, což je přibližná vzdálenost ze Země na Měsíc. Maďarská média ironicky dodávají, že v posledních dvou měsících roku ministrova aktivita pokračuje, takže už překonal také deset procent vzdálenosti z Měsíce na Zemi.

Foto: Facebook, Novinky

Péter Szijjártó

Článek

Szijjártó letos odlétal z Budapešti celkem 87krát, celkově letěl 214krát a v průměru sedal do letadla každý druhý den. Rekord zaznamenal v listopadu, kdy absolvoval 29 letů v průběhu 30 dnů.

Web hvg.hu konstatoval, že ministrovy cesty vyšly maďarské daňové poplatníky odhadem na 1,5 až 1,8 miliardy forintů (90 až 110 milionů korun).

Počet jeho leteckých cest je sice nižší, než tomu bylo v roce 2021, ale letos si vybral vzdálenější cíle. Mezi nejdelší patřila jeho cesta z Budapešti do Lucemburska, odtud do Spojených států, dál do Jižní Ameriky, opět do Spojených států a pak zpět do Budapešti.

„Čtyři noci strávím v letadle, takže nemám starost s ubytováním,“ komentoval tuto cestu sám ministr na sociální síti.

Při zmíněné cestě navštívil také argentinskou metropoli, kde byl i měsíc před tím. „Ve vzduchu jsme strávili 41 hodin a proletěli jsme 31 tisíc kilometrů,“ dodal Szijjártó.

Ministr strávil letos ve vzduchu 616 hodin, tedy téměř 26 dní. Ke služebním cestám využívá letadla Dassault Falcon a Airbus A319, která provozuje maďarské ministerstvo obrany.

Šéf maďarské diplomacie je opět v Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám