Hlavní obsah

„Všechno je to bla bla bla…“ Ukrajinský ministr zahraničí už nechce vyvracet Orbánovy argumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se ostře obul do maďarského premiéra Viktora Orbána. Vadí mu mimo jiné jeho výroky, že nevěří ve vítězství ukrajinské armády v boji proti ruským invazním jednotkám nebo že Ukrajina už není suverénní zemí.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Už mně pomalu unavuje vyvracet všechny tyto bezvýznamné argumenty. Všechno je to jen bla bla bla…,“ řekl Kuleba v rozhovoru pro německý deník Bild s tím, že názory, podle nichž nemá Kyjev šanci, byly slyšet i před ruskou agresí.

Ministr Orbánovi také vmetl „velkou politickou blízkost“ vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Kuleba podle svých slov sice nepovažuje Orbána za spojence šéfa Kremlu, ale „politické vnímání situace je v kanceláři maďarského premiéra a v Kremlu velmi podobné“. „Stále doufám, že je ještě spojencem ostatních zemí NATO a EU,“ dodal Kuleba.

Orbán podle něj sahá po jakémkoli argumentu, jen aby dosáhl svého cíle. „Maďarsko zoufale bojuje o peníze EU a o udržení své finanční stability, aby se vyhnulo vnitřním nepokojům,“ řekl ukrajinský ministr.

„Neopakujte chybu Merkelové“

Kuleba dále varoval Německo, aby na nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu nebrzdilo začleňování Ukrajiny do Aliance. „Neopakujte chybu, kterou udělala kancléřka (Angela) Merkelová v roce 2008 v Bukurešti, když vehementně odporovala jakémukoli pokroku v přibližování Ukrajiny k NATO,“ zdůraznil.

Kdyby se podle něj Ukrajina stala členem Aliance už v roce 2014, nebyla by žádná anexe Krymu, válka na Donbase ani přepadení celé země.

Vstup své země do NATO během války s Ruskem Kuleba neočekává. „Ale po válce by pro Evropu bylo sebevražedné, kdyby NATO Ukrajinu jako člena neakceptovalo,“ varoval s tím, že kdyby byla Ukrajina mimo Alianci, znamenalo by to další možnou válku.

Naopak přijetí Kyjeva do NATO by k nové válce s Ruskem nevedlo, protože Moskva by se v takovém případě neodvážila Ukrajinu znova napadnout. Současně by to zbavilo státy NATO zátěže při obraně východního křídla Aliance. „Tuto úlohu vezmeme na svá bedra my,“ řekl Kuleba.

Chce to méně vodky, vzkázal šéf ukrajinské diplomacie Medvěděvovi

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám