Hlavní obsah

Chce to méně vodky, vzkázal šéf ukrajinské diplomacie Medvěděvovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vzkázal místopředsedovi Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitriji Medvěděvovi, aby nepil tolik alkoholu, když se chystá komunikovat na sociálních sítích. Kuleba narážel na nedávné prohlášení Medvěděva, že je nutné „fyzicky zlikvidovat“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Medvěděv by měl pít méně vodky, než jde na (sociální síť) Telegram. To je vše, co k tomu mohu říci. Nemyslím, že to stojí za komentář,“ řekl Kuleba v rozhovoru pro německý list Bild. „Medvěděv má určitou roli ve strategické komunikaci Ruska,“ dodal ukrajinský ministr ve zjevné narážce na velmi ostrá prohlášení ruského politika v posledních měsících.

Na otázku, proč se Rusové ještě nikdy nepokusili zaútočit na vlak se Zelenským nebo přímo na prezidenta samotného, Kuleba odpověděl, že si sám tuto otázku zpočátku několikrát kladl. Pak mu prý ale jeden pracovník bezpečnostní služby řekl, že si nemá dělat žádné starosti a že to je „naše práce“.

„A obecně vzato, železniční systém na Ukrajině po celou dobu války funguje…a není tak jednoduché zaútočit na jedoucí vlak,“ dodal Kuleba. Myslí si nicméně, že kdyby Rusové měli faktickou možnost Zelenského zabít, určitě by to udělali. „My ale činíme rychlá a chytrá rozhodnutí, jsme lepší, než mnozí čekali,“ řekl ministr.

„Vodu jen z uzavřených lahví“

Na dotaz, zda on sám se neobává, že by se jej někdo pokusil třeba otrávit, Kuleba řekl, že se nepovažuje za nejvyhledávanější cíl. „Na některých místech ale raději piju vodu jen z lahví, které byly předtím uzavřené,“ uvedl.

Kuleba se v interview vyjádřil také k ukrajinské protiofenzivě, o níž Kyjev už delší dobu hovoří. „Nepovažujte tuto protiofenzivu za poslední, protože nevíme, jak dopadne,“ upozornil ministr s tím, že pokud bude ukrajinská armáda při osvobozování úspěšná, pak bude možné říci, že poslední byla. „Ale když ne, pak to bude znamenat, že se musíme připravovat na další protiofenzivu,“ zdůraznil Kuleba.

Medvěděv: Zelenskyj bude fyzicky zlikvidován

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám