Hlavní obsah

Vrchol nepokojů máme už za sebou, věří Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron po sérii násilných výtržností vyvolaných úmrtím sedmnáctiletého mladíka při policejní kontrole slíbil „zásadní odpovědi“ své vlády na aktuální problémy společnosti. Je přesvědčen, že vrchol nepokojů má Francie už za sebou.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron na úterním setkání se starosty v Elysejském paláci

Článek

Macron se v tomto duchu vyjádřil na úterním setkání se starosty 241 měst a obcí, které byly řáděním výtržnických hord nejvíce postiženy, informovala televizní stanice BFM TV.

„Je návrat ke klidu udržitelný? V následujících dnech a týdnech budu ještě velmi opatrný, ale vrchol toho, co jsme zažili žili v uplynulých nocích, je konečně pryč,“ prohlásil Macron. Trvalý klid a pořádek musí mít podle něj „nejvyšší prioritu“.

Šéf Elysejského paláce současně slíbil, že vláda poskytne veřejnosti takové odpovědi na aktuální problémy společnosti, „které budou na výši toho, co jsme právě zažili“. „Jste tady proto, že jste se stali oběťmi. V některých případech se vás to dotklo přímo a velmi osobně, stejně jako vašich rodin a vašich blízkých,“ řekl Macron. „Mnozí z vašich spolupracovníků byli napadeni a vaše obce musely strpět degradaci radnic a policejních stanic,“ dodal.

Při nepokojích ve Francii zapálili dům starosty, kde spala manželka s dětmi

Evropa

Na schůzku s prezidentem přišel také starosta pařížské předměstské čtvrti L'Haÿ-les-Roses, Vincent Jeanbrun, kterému výtržníci o víkendu zapálili soukromý dům poté, co do něj najeli autem.

Druhá klidnější noc v řadě

Noc na úterý byla ve francouzských ulicích relativně klidná, druhým dnem se obešla bez závažnějších incidentů, včetně pařížského předměstí Nanterre, kde se incident mezi policisty a zastřeleným mladíkem odehrál. Výrazně klesl i počet zadržených osob.

Celkově od počátku nepokojů zatkla policie více než 3400 lidí pro podezření z podněcování násilností a podílu na nich. Bezmála 700 policistů a hasičů bylo při zákrocích zraněno.

Policista, který mladíka zastřelil, zůstává ve vyšetřovací vazbě a čelí obvinění ze zabití. Na jeho podporu se v internetové sbírce vybralo už zhruba 1,4 milionu eur (33,2 mil. Kč). Přispělo bezmála 60 tisíc lidí, přičemž největší částku věnoval jeden anonymní dárce - tři tisíce eur (71 100 Kč). V podobné sbírce na pomoc rodině zabitého mladíka se vybralo zatím asi 200 tisíc eur (4,7 mil. Kč).

Proč my? Nemáme nic společného s vládou, zoufají si ve Francii oběti rabování

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám