Hlavní obsah

Při nepokojích ve Francii zapálili dům starosty, kde spala manželka s dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francií už pátou nocí otřásají nepokoje, které vyprovokovalo zastřelení neozbrojeného mladíka přistěhovaleckého původu při policejní kontrole. Na pařížském předměstí L'Haÿ-les-Roses dav zaútočil na rodinu místního starosty zapáleným autem a zábavní pyrotechnikou. Zranil mu manželku i děti. Násilí se navíc rozšířilo i do Belgie a Švýcarska.

Foto: Profimedia.cz

Dům starosty pařížského předměstí L'Haÿ-les-Roses

Článek

„V 1:30 ráno, když jsem byl stejně jako tři předchozí noci na radnici, vjeli autem na můj pozemek a pak ho zapálili. Chtěli zapálit můj dům, kde spala má manželka a dvě děti. Když se moje žena snažila dostat děti do bezpečí, utrpěli všichni zranění,“ napsal starosta předměstí L'Haÿ-les-Roses Vincent Jeanbrun v tiskovém prohlášení.

Dodal, že se nezalekne a z funkce neodstoupí.

Starostova manželka Melanie Nowaková, která je rovněž činná v politice, byla podle prokurátora hospitalizována „s poměrně vážným zraněním“; o stavu dvou dětí ve věku pěti a sedmi let, které v době útoku také byly v domě, se nezmínil, dodala BFM TV.

Policie případ vyšetřuje jako pokus o vraždu.

Násilné incidenty jsou hlášeny po celé zemi, byť francouzské úřady v sobotu i v neděli informovaly, že nepokoje nebyly tak silné jako první noci po incidentu, kdy policejní hlídka zastřelila 17letého mladíka alžírského původu proto, že se jí pokusil ujet.

Rabující dav v Marseille vykradl obchod se zbraněmi

Evropa

Zatýkání v Bruselu, Lutychu a Lausanne

Střety byly hlášeny především ze středomořského přístavního města Marseille a z Paříže. Policie v celé zemi zadržela 719 lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na ministerstvo vnitra. Během noci bylo zraněno 45 policistů a četníků, zapáleno 577 vozidel a 74 budov a na veřejných komunikacích zaznamenáno 871 požárů.

Nepokoje už hlásí také Belgie a rovněž obvykle poklidné Švýcarsko. Ve městě Lausanne na francouzsko-švýcarské hranici policie zadržela sedm lidí poté, co dav začal rabovat obchody. Desítky lidí byly zadrženy při výtržnostech též v Belgii, zejména v Bruselu a Lutychu.

Matka zastřeleného mladíka vedla pietní průvod. Akce přerostla v násilnosti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám