Hlavní obsah

„Vědí o tom Němci?“ Musk se hádal s Berlínem o záchranu migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín a americký miliardář Elon Musk se pustili do ostré výměny názorů na dotování záchranných lodí pro migranty. Dějištěm střetu se mezi Muskem a německým ministerstvem zahraničí stala podnikatelova sociální síť X, dříve známá jako Twitter.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Migranti na přelomu srpna a září zahltili italský ostrov Lampedusa

Článek

Slovní půtky se se podle webu listu Die Presse strhly kvůli humanitárním lodím provozovaným německými nevládními organizacemi, které se vydávají za migranty na moře a převážejí je do Itálie.

Musk, majitel sítě X, sdílel video ukazující záchranné operace těchto lodí, které dotuje německá vláda a které „vyzvedávají na moři nelegální migranty a odvážejí je do Itálie“.

Miliardář odstartoval roztržku, když položil otázku: „Vědí o tom Němci?“.

Na anglicky psaném účtu německého ministerstva zahraničí se poté objevila odpověď adresovaná přímo Muskovi. Stálo v ní: „Ano, vědí o tom a říká se tomu záchrana životů.“

Musk však navázal a napsal: „Takže vy jste na to opravdu hrdí. Zajímavé. Upřímně řečeno, pochybuji, že většina německé veřejnosti je tomu nakloněna. Udělali jste si průzkum veřejného mínění?“ Doplnil, že pokud by Německo převezlo na italskou půdu velké množství nelegálních přistěhovalců, mělo by to „invazní nádech“.

Meloniová psala Scholzovi

Mezi vládami v Římě a Berlíně došlo v posledních dnech ke sporu o tuto otázku. Italská premiérka Giorgia Meloniová v dopise německému kancléři Olafu Scholzovi kritizovala, že německá vláda chce finančně podporovat organizace, které se v Itálii starají o lodní migranty. Řím to považoval za vměšování do vnitřních záležitostí. Ministerstvo zahraničních věcí na oplátku upozornilo, že by se tím provádělo usnesení Spolkového sněmu.

Deset z devatenácti záchranných lodí nevládních organizací ve Středozemním moři pluje pod německou vlajkou. Řím podle agentury ANSA tvrdí, že tyto lodě by měly zachráněné lidi dopravit do Německa.

Do Evropy se letos přes Středozemní moře dostalo 186 tisíc migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám