Hlavní obsah

Válka v Izraeli zpomaluje dodávky munice, naše zásoby se tenčí, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky dělostřelecké munice od zahraničních spojenců na Ukrajinu se kvůli válce mezi Izraelem a teroristickým palestinským hnutí Hamás výrazně zpomalily, řekl podle agentury AFP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kvůli tomu se v zemi tenčí zásoby této munice. Zelenskyj to uvedl před novináři ve čtvrtek během překvapivé návštěvy nového britského ministra zahraničí Davida Camerona na Ukrajině.

Foto: Tisková kancelář prezidenta Ukrajiny, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Co myslíte, že začali kupovat na Blízkém východě jako první? Munici ráže 155 milimetrů. Naše zásoby se ztenčily,“ posteskl si Zelenskyj s tím, že sledují výrazné zpomalení dodávek. Tuto munici ukrajinská armáda hojně využívá na východní i jižní frontě.

Dodal, že zpomalení dodávek od spojenců, například Spojených států amerických, ale není záměrné. Podle ukrajinského prezidenta většina zbrojních skladů spojenců je prázdná, nebo v nich je minimum zásob stanovené zákonem.

„Neříkám, že to je dobrá zpráva, ale takový je život, a my musíme bránit to, co je naše,“ komentoval to Zelenskyj.

Představte si, že už žádná pomoc nebude. Zástupkyně Bílého domu vyděsila Ukrajince

Evropa

Cameron během své oficiální návštěvy na Ukrajině zdůraznil pokračující podporu ze strany Spojeného království. „Budeme pokračovat v morální, diplomatické, ekonomické a hlavně vojenské podpoře, kterou budete potřebovat nejen letos a v příštím roce, ale tak dlouho, jak bude třeba,“ uvedl Cameron. Dodal, že Rusko sází na ochabnutí zájmu o konflikt na Ukrajině a že to nemůže být dále od pravdy.

„Teď víte, že svět se nesoustředí na situaci na našem bojišti a dělení pozornosti ničemu nepomáhá,“ kontroval Zelenskyj během společného setkání.

Na zimu jsou připraveni lépe než loni

Ukrajinský prezident během setkání s novináři také dodal, že Rusko hromadí zásoby raket, kterými chce během zimy útočit na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Podle Zelenského bude zima náročná, ale ukrajinská protivzdušná obrana je lépe připravena než během loňské zimy.

Ukrajinským silám se podle něj například nyní daří sestřelovat drony Šáhed, kterými Rusko na Ukrajinu nezřídka útočí, se 75 až 80procentní úspěšností. Například v pátek ukrajinské vzdušné síly oznámily, že se protivzdušné obraně podařilo sestřelit devět z deseti dronů, které na Ukrajinu Rusko vyslalo.

Zmínil také středeční setkání amerického prezidenta Joea Bidena s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem, kde se jednalo o snížení napětí. „Rozhovory mezi velmocemi jsou pro nás dobré,“ řekl Zelenskyj.

Nečekaný návrat. David Cameron se stal britským ministrem zahraničí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám