Hlavní obsah

Nečekaný návrat. David Cameron se stal britským ministrem zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Rishi Sunak v pondělí do funkce ministra zahraničí jmenoval někdejšího ministerského předsedu Davida Camerona. Ve funkci nahradí Jamese Cleverlyho, který nově povede ministerstvo vnitra místo odvolané Suelly Bravermanové.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

David Cameron se nečekaně vrací do nejvyšších pater britské politiky

Článek

David Cameron, bývalý britský premiér (ve funkci byl v letech 2010 až 2016), se vrací ve velkém stylu do nejvyšších pater britské politiky. Jeho nástup na pozici ministra zahraničí umožnilo předchozí odvolání ministryně vnitra Suelly Bravermanové, kterou ve funkci nahradí dosavadní šéf diplomacie James Cleverly.

Cameron, který vedl Konzervativní stranu v letech 2005 až 2016 (z toho 2005 až 2010 jako vůdce opozice), v roce 2014 souhlasil k referendem o nezávislosti Skotska, které vyústilo v  porážku separatistů.

Další jím prosazené referendum o setrvání Spojeného království v Evropské unii však v červnu 2016 skončilo překvapivým vítězstvím zastánců brexitu. Cameron, který s výsledkem brexitového referenda předem spojil svoji politickou existenci (a původně předpokládal, že opačný výsledek by posílil jeho politickou pozici), záhy poté rezignoval.

Cameronův návrat je překvapením, neboť expremiér se po rezignaci z politického života prakticky stáhl, události téměř nekomentoval a zdálo se, že své aktivity zamířil jiným směrem - stal se například prezidentem britské Společnosti pro výzkum Alzheimerovy nemoci, působil také jako konzultant pro několik soukromých firem.

Britská média si všímají, že po pondělní ministerské rošádě se kabinet premiéra Rishiho Sunaka stal nejvíce „protibrexitovým“ od roku 2016. Dva ze čtyř klíčových ministrů – vedle Camerona jde také o ministra financí Jeremyho Hunta – totiž aktivně plédovali pro setrvání Spojeného království v EU.

V prvním vyjádření po oznámení o svém jmenování Cameron na sociální síti X (dříve Twitter) oznámil, že se v nové funkci chce zasadit o posilování vztahů se spojenci v době, kdy svět „čelí nebývalým výzvám“. Zmínil také, že Spojené království představuje vzhledem ke své historii „globální zemi“, pro niž je mezinárodní bezpečnost klíčově důležitá.

Britská ministryně vnitra vyhozena. Kritizovala mírnost policie při propalestinských demonstracích

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám