Hlavní obsah

Válka nesmí skončit „nějak“. Zelenskyj na summitu G20 představil desetibodový plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nusa Dua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj představil účastníkům summitu hospodářsky nejsilnějších zemí světa G20 desetibodový plán na ukončení války. Počítá například s výměnou zajatců podle vzorce „všichni za všechny“ či s prodloužením dohody mezi Ukrajinou, Ruskem, OSN a Tureckem o vývozu obilí a zemědělských produktů z ukrajinských přístavů na neurčito.

Foto: Reuters

Zelenskyj v osvobozeném Chersonu.

Článek

Výměna zajatců by podle Zelenského měla zahrnovat také civilisty, kteří odešli na území Ruska, a děti, jež Kyjev nazývá „vysídlenými osobami“. Výměny zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem se nyní odehrávají podle seznamů, na nichž se obě strany předem dohodnou.

Mezinárodní společenství by se podle ukrajinské hlavy státu mělo rovněž zaručit za „radiační bezpečnost“ v Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárně.

Zelenskyj chce, aby „tato agresivní ruská válka skončila spravedlivě a na základě Charty OSN a mezinárodního práva“, ne „nějak“. Měla by se podle něj obnovit územní celistvost Ukrajiny. Zastavit by se měly „nepřátelské akce“, plán počítá se stažením ruských vojsk. Dalšími body mírového plánu jsou: bezpečnost potravin, energetická bezpečnost, návrat spravedlnosti, opatření proti ekologickým škodám, prevence eskalace a náprava konce války.

Ukrajinský prezident chce, aby se o tomto návrhu vedla „veřejná jednání, ne zákulisní“, aby se diskutovalo „konkrétně, a ne v hrubých rysech“.

Žádné kompromisy s územím

„Ukrajině by neměly být nabízeny kompromisy se suverenitou, územím a nezávislostí. Respektujeme pravidla. Ukrajina byla vždy vůdcem mírových snah a svět to viděl. A pokud Rusko říká, že údajně chce tuto válku ukončit, nechť to dokáže činy, “ prohlásil Zelenskyj s tím, že ruským slovům nelze věřit.

„Jsem přesvědčen, že nyní nastal čas, kdy ruská ničivá válka musí a může být zastavena,“ řekl Zelenskyj na uzavřeném jednání skupiny G20. Tiskové agentury AFP a Reuters získaly anglický přepis jeho projevu.

Zelenskyj triumfálně přijel do osvobozeného Chersonu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám