Hlavní obsah

V sousedních zemích si vyšlápli na lidi bez vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tváří v tvář neslábnoucí čtvrté vlně rozhodly ve čtvrtek Slovensko a Německo o zpřísnění pandemických opatření. Dopadnou především na neočkované.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Lidé v rouškách v německém vlaku (ilustrační foto)

Článek

Slováci bez vakcíny dostanou stopku do nákupních center a hromadné akce budou pouze pro očkované.

„Je to lockdown pro neočkované,“ řekl slovenský premiér Eduard Heger (OLaNO) po čtvrtečním zasedání kabinetu.

Na Slovensku si neočkovaní neškrtnou už ani v nákupních centrech

Zahraniční

Předseda vlády upozornil, že ve slovenských nemocnicích leží v současnosti takřka tři tisíce hospitalizovaných s covidem-19, z nichž je 80 procent neočkovaných. „Lékaři se musí rozhodnout, komu pomoct a komu ne,“ připustil premiér.

Heger opětovně vyzval k očkování. Slovensko vykazuje jen 45procentní proočkovanost obyvatel, po Bulharsku a Rumunsku nejnižší v Evropské unii.

„Zpřísnění je dočasné, a zlepší-li se situace, opatření budou postupně uvolňována,“ dodal ministerský předseda s tím, že kabinet předpokládá, že k uvolnění by mohlo dojít do tří týdnů.

Německo chce vyloučit neočkované bez testu z dopravy, nebudou moct ani do práce

Koronavirus

Neočkovaní v Německu nebudou smět po 25. listopadu bez negativního testu na koronavirus cestovat veřejnou dopravou a vstoupit na pracoviště, kde nelze vyloučit kontakt s jinými lidmi. Neočkovaní zaměstnanci tak budou každý den muset podstupovat rychlotest nebo každých 48 hodin PCR rozbor.

Spolkový sněm ve čtvrtek schválil příslušnou novelu zákona o potírání infekčních chorob, která s novým zpřísněním karanténního režimu počítá.

Návrh zákona musí v pátek odsouhlasit Spolková rada zastupující jednotlivé spolkové země. Zda se tak stane, ale jasné není, protože premiéři za křesťanskou demokracii (CDU) hrozí, že právní předpis prosazovaný budoucí vládní koalicí sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) zablokují.

Protest v Berlíně skončil totálním fiaskem

Evropa

Kancléřka Angela Merkelová také ve čtvrtek po jednání se spolkovými zeměmi oznámila, že Německo bude zavádět opatření proti pandemii podle počtu nakažených v nemocnicích.

Takzvaný nemocniční index vychází z počtu hospitalizovaných s covidem-19 za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel. Celoněmecký průměr byl ke čtvrtku 5,3, ale například v Durynsku překročil hodnotu 18.

Sasko připravuje „covidový vlnolam“

Sasko, které má nejnižší proočkovanost a nejvyšší počet nákaz ve Spolkové republice, podle deníku Bild zvažuje opatření, jako je opětovné uzavření divadel, koncertů a fotbalových zápasů pro veřejnost a uzavření barů a diskoték.

Jaká opatření zavádějí sousední země

Koronavirus

Ve spolkové zemi u hranic s Českem počet nově nakažených vzrostl za poslední měsíc na čtrnáctinásobek.

Saský premiér Michael Kretschmer plánovaná omezení, o nichž se má rozhodnout v pátek, nepopsal jako lockdown, ale přirovnal je ke „covido-

vému vlnolamu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám