Hlavní obsah

V okupovaných částech Ukrajiny začala pseudoreferenda o připojení k Rusku

– Moskva • Aktualizováno

V Ruskem okupovaných částech Ukrajiny začala v pátek pseudoreferenda o připojení k Rusku. Trvat mají pět dní a z bezpečnostních důvodů se volební místnosti otevřou až poslední, pátý den. Předtím budou volební komise chodit dům od domu, uvedla ruská média. Podobně jako v případě Krymu před osmi lety se jich nezúčastní nezávislí pozorovatelé. Západ dal předem najevo, že výsledek referend neuzná.

Příprava na referendum v DoněckuVideo: Reuters

 
Článek

Referenda se konají nejen v Doněcké a Luhanské oblasti, kde separatisté vyhlásili už v roce 2014 samozvané lidové republiky, ale také v okupovaných částech Chersonské a Záporožské oblasti.

Zatímco Luhanskou oblast kontrolují okupanti skoro celou, Doněckou jen z 60 procent a v Záporožské neovládají ani správní středisko Záporoží. Podle stanice BBC okupované oblasti zahrnují asi 15 procent rozlohy Ukrajiny.

Foto: Reuters

Příprava na referendum v Doněcku

Proruští činitelé na Ukrajině začali spěchat s připravováním referend poté, co se svými protiútoky přiblížila k oblastem ukrajinská armáda. Referenda potrvají od pátku do úterý. Hlasovat v nich mohou lidé, kteří se nezdržují na místě svého trvalého pobytu. Lidé, kteří utekli do Ruska, v nich mohou hlasovat na území Ruské federace.

Rusko se stejně jako při anexi Krymu v roce 2014 tváří, že do těchto pseudoreferend není zapojeno, před vyhlášením částečné mobilizace jejich vyvolání však podpořil ruský prezident Vladimir Putin.

Ruští okupanti v panice spěchají s pseudoreferendy, než přijdou Ukrajinci

Zahraniční

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na Telegramu napsal, že referenda na Donbasu hrají důležitou roli. A to nejen při ochraně místních obyvatel (Rusko odůvodnilo agresi na Ukrajinu údajnou genocidou ruskojazyčného obyvatelstva na Donbasu – pozn. red.), ale také pro obnovu „historické spravedlnosti“.

Referenda vyvolávají obavy. Jejich výsledek je předem známý a ruští představitelé se ani nijak netají tím, že už nyní je rozhodnuto, že zmíněné oblasti dají najevo zájem o připojení k Rusku a to jejich žádost bude akceptovat. Válka by se pak podle pohledu Moskvy odehrávala na území Ruské federace.

Jiný výsledek nepřipouští ani Medveděv, který už dopředu tvrdí, že geopolitická transformace se po přijetí nových území do Ruska stane ve světě nezvratnou, a zmiňuje, že případné další protiútoky Ukrajiny na tato území by se fakticky staly útokem na Ruskou federaci: „A to je zločin, jehož spáchání nás opravňuje k použití všech sil k sebeobraně.“

Referenda odsoudili světoví vůdci včetně amerického prezidenta Joea Bidena a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, NATO, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a EU. Všichni uvedli, že referenda jsou v rozporu s mezinárodním právem.

Reklama

Výběr článků

Načítám