Hlavní obsah

Ruští okupanti v panice spěchají s pseudoreferendy, než přijdou Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko bude v okupovaných ukrajinských oblastech spěchat s vyhlášením pseudoreferend o připojení ke svému území. Učiní tak mimo jiné proto, aby postupující ukrajinskou protiofenzivu mohlo vydávat za útok na suverénní stát. Podle bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva by Rusko v takovém případě mohlo využít všech obranných mechanismů a sil.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci v Chersonské oblasti

Článek

Ruská státní média od pondělí informují o tom, že na Donbasu údajně stoupá poptávka po vypsání referend o připojení k Ruské federaci. RIA Novosti v úterý uvedla, že Ruskem dosazená Veřejná rada Chersonu vyzvala šéfa regionu Vladimira Salda, aby referendum vypsal okamžitě. Podobné zprávy přišly už v pondělí i z Luhanské a Doněcké oblasti.

„Jsme si jisti, že tuto iniciativu by rezidenti Chersonské oblasti plně podpořili. Připojení k Rusku by bylo triumfem nejen historické spravedlnosti, ale také by otevřelo nové možnosti na cestě k oživení a obnovení síly naší země a návratu k plnohodnotnému mírovému životu,“ uvedla okupační chersonská rada v prohlášení.

Ve skutečnosti z toho plyne, že Rusové vnímají ukrajinskou protiofenzivu jako závažný problém.

Moskva přesunula část ponorek z Krymu na jih Ruska

Válka na Ukrajině

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na Telegramu napsal, že referenda na Donbasu hrají důležitou roli. A to nejen při ochraně místních obyvatel (Rusko odůvodnilo agresi na Ukrajinu údajnou genocidou ruskojazyčného obyvatelstva na Donbasu – pozn. red.), ale také pro obnovu „historické spravedlnosti“.

Geopolitická transformace se po přijetí nových území do Ruska stane ve světě podle Medveděva nezvratnou. Exprezident se mimo jiné ohání také tím, že případné další protiútoky Ukrajiny na tato území by se fakticky staly útokem na Ruskou federaci. „A to je zločin, jehož spáchání nás opravňuje k použití všech sil k sebeobraně,“ uvedl.

Foto: Mapy.cz

Kyselivka je po Čornobajivce poslední větší obcí před Chersonem

Důvod, proč Rusko s vypsáním těchto pseudoreferend začalo spěchat, je prostý. Ukrajinci protiofenzivou osvobodili tisíce kilometrů čtverečních svého území nejen na severu země v Charkovské oblasti, ale začínají pronikat také na jih. Boje se svádí o vesnici Kyselivka, která je od samotného Chersonu vzdálena pouhých 25 kilometrů.

„Po úpravách Ústavy našeho státu nebude moci tato rozhodnutí (o připojení území k Rusku) zvrátit ani jeden úředník nebo budoucí vládce Ruska,“ dodal Medveděv.

Reklama

Výběr článků

Načítám