Hlavní obsah

V Česku se zvedla poptávka po populismu, komentují v cizině volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky českých senátních voleb komentovaly přední listy ve Spojených státech i v Rusku. Zmiňují posílení pozic levice i problémy, v nichž se ocitá pravicová vládní koalice. Věnují se jim listy Chicago Tribune i Kommersant.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Členky volební komise z volebního okrsku č. 83 v Základní škole E. Lukášové v Ostravě otevírají volební urnu 20. října těsně po čtrnácté hodině po skončení druhého kola voleb do Senátu.

Článek

První zmíněný upozorňuje, že levice zabetonovala svou dominantní pozici v horní komoře parlamentu poté, co úsporná opatření a nechutné skandály zmenšily podporu pro pravici, i když připomíná, že i sociální demokracie měla velké aféry.

Agentura Reuters připomíná rostoucí tlak na demisi vlády Petra Nečase a vyvolání předčasných voleb ze strany sociální demokracie.

Zmiňuje, že ODS má nejnižší počet senátorů od roku 1996, pouhých patnáct. Sociální demokracie má 46 senátorů. Připomíná přitom i porážku, kterou utrpěla vládní ODS v komunálních volbách.

Zmiňuje i nízkou účast v druhém kole senátních voleb.

Levice boduje v celém regionu, všímá si Kommersant

Jako součást vzestupu levice a "poptávky po populismu" v celém regionu vidí výsledky českých voleb ruský list Kommersant: "Politické spektrum v zemích východní Evropy se prudce vychýlilo doleva. Ukazují to v poslední době volby různé úrovně ve státech bývalého socialistického tábora i průzkumy veřejného mínění. V regionu, kde po pádu komunismu dlouhou dobu byly přímo opačné pravicové nálady, je to nový fenomén."

Foto: David Ryneš, Novinky

Volby do Senátu 2012 - 2. kolo

Upozornil, že podle výsledků senátních voleb v Česku levice poprvé získala ústavní většinu v horní komoře parlamentu. Předcházející krajské volby skončily pro českou levici "ještě větším triumfem": ČSSD vyhrála v devíti z 13 krajů. Ve dvou krajích, které jsou na tom sociálně nejhůře, Ústeckém a Karlovarském, slavili komunisté.

Tyto výsledky nevěstí vládní koalici nic dobrého v parlamentních volbách, které se mají konat v červnu 2014, uvádí list.

"Levice slibuje nepřipustit masové zbídačení. Uplatňuje obvyklé metody finančního přerozdělování rozpočtových prostředků od zámožných k chudým. A to nalézá odezvu u voličů, ačkoliv mírou zpronevěr státních peněz a s tím spjatých skandálů levice nikterak nezaostává za pravicí," podotkl Kommersant.

Analýzu uzavřel výstrahou: "Experti varují, že v krizi populistické sliby a potíže s jejich plněním mohou podkopat důvěru občanů k politikům, a to ohrozí sám demokratický systém v zemích východní Evropy. Aby se tomu vyhnula, levice bude muset projevit nemalou dávku politického realismu. Zatím se to ani zdaleka všem nedaří."

Půjde Česko ve slovenských šlépějích?

Ještě před Českem se na "levicový pochod" vydalo sousední Slovensko, kde jarní parlamentní volby přinesly jednoznačný výsledek: 44 procent hlasů pro levicový Směr-sociální demokracie umožnilo Robertu Ficovi sestavit kabinet bez podpory dalších stran.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

A podle názoru bratislavského listu Sme česká politika kráčí ve slovenských šlépějích: pravé křídlo se drobí na malé strany, jež postupně ztrácejí popularitu, naopak levice se konsoliduje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám