Hlavní obsah

O podobě Senátu rozhodlo půl miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O obsazení třetiny Senátu rozhodlo svou účastí 18,61 procenta oprávněných voličů, kteří v pátek a v sobotu zavítali do volebních místností. Platných hlasů bylo odevzdáno 514 092, voličů přitom podle seznamů mohlo dorazit téměř dva milióny osm set tisíc. Volební účast tak činila 18,6 procenta.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Volební účast byla v jednotlivých obvodech velmi rozdílná. Nejnižší byla na severu Čech, kde v Sokolově a Chomutově přišlo k urnám 10,5, respektive 11,8 procenta oprávněných voličů. V Mnichově na Mariánskolázeňsku to bylo dokonce jen 4,43 procenta.

Napínavý a často zmiňovaný souboj mezi kandidátkou ODS a poslancem KSČM dokázal přilákat občany v Praze 8. Tam se volební účast vyšplhala k hodnotě 29,8 procenta.

Volební účast v doplňovacích volbách do Senátu
volební účastpočet platných hlasů
1. kolo34,9879 222
2. kolo18,61514 092
zdroj: ČSÚ

Nadprůměrná byla i účast ve třech dalších pražských obvodech, kde  měli historickou šanci uspět kandidáti levicových stran. Nakonec se to podařilo pouze v jednom obvodu. Praha 8 byla jediným obvodem, kde byla účast ve druhém kole vyšší než v kole prvním.

Nejvyšší a nejnižší volební účast
nejvyšší volební účastPraha 829,78 %
nejnižší volební účastSokolov10,54 %
zdroj: ČSÚ

Počet neplatných hlasů nebyl ve druhém kolem v žádném z obvodu vyšší než tři procenta.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám