Hlavní obsah

Okamura je senátorem, oznámil kandidaturu na Hrad

Zlín
Aktualizováno

Podnikatel Tomio Okamura, který byl zvolen senátorem ve Zlíně, v sobotu odpoledne po vyhlášení výsledků voleb prohlásil, že se bude ucházet o funkci prezidenta ČR. Už dříve prohlásil, že se podle podpory v senátních volbách rozhodne, zda bude kandidovat i příští rok v přímé volbě prezidenta.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Tomio Okamura v okamžiku vyhlášení záměru kandidovat na prezidenta ČR

Článek

„Důvěra voličů pro mě znamená velký signál, že lidé, stejně jako já, chtějí radikální změny, že chtějí více přímé demokracie, že chtějí politiky odpovědnější a politiku zodpovědnější. Důvěra voličů mě přesvědčila, že má smysl v přímé volbě kandidovat a získat co nejsilnější mandát k prosazení důležitých změn pro naši republiku. Proto teď oficiálně ohlašuji, že se budu ucházet o prezidentskou kandidaturu,“ řekl v Napajedlích po boku své přítelkyně Tomio Okamura.

Čtyřicetiletý Okamura podniká převážně v cestovním ruchu, do politiky se vrhl letos s tím, že bude nejprve kandidovat do Senátu, načež zváží i účast v bojích o Hrad.

Podle nedávného průzkumu agentury ppm factum má Okamura v prezidentském klání podporu 7,9 procenta voličů, na žebříčku se tak nachází s poměrně značným odstupem na třetím místě za Janem Fischerem (30,1 %) a Milošem Zemanem (21,9 %). [celá zpráva]

Přímá volba prezidenta se bude konat příští rok v lednu.

V boji o Senát porazil Mišáka z ČSSD

V senátních volbách Okamura porazil dosavadního zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD). Okamura získal 66,23 procenta, hlas mu dalo 17 401 občanů. Dosavadní senátorka Jana Juřenčáková (STAN) mandát neobhájila.

Narodil se v Tokiu japonskému otci, matka pochází z Moravy. Většinu života ale prožil v Čechách. Od roku 1994 podniká v cestovním ruchu, je jednatelem cestovní kanceláře Miki travel na dovoz asijských turistů do ČR, spoluvlastní prodejnu a velkoobchod s japonskými potravinami Japa. Je viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Mišák prohrál s Okamurou i v Otrokovicích na Zlínsku, kde byl dlouhé roky starostou. Podnikatel jej tam porazil ve dvanácti z celkových třinácti otrokovických okrsků. Porážku musí Mišák skousnout i v rodném Brumově-Bylnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám