Hlavní obsah

Už brzy uvidíte Gazu zevnitř, slíbil vojákům izraelský ministr obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant ve čtvrtek slíbil pěchotě shromážděné u hranic Pásma Gazy, že brzy uvidí obléhané palestinské území zevnitř. Podle agentury Reuters tak naznačil, že by se mohla blížit izraelská pozemní operace v pásmu, která se během návštěv špiček světové politické scény v Izraeli neočekávala.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelští vojáci, kteří se u příležitosti projevu ministra obrany Jo´ava Galanta shromáždili na pozicích armády židovského státu u hranice Pásma Gazy.

Článek

„Nyní vidíte Gazu zdálky, brzy ji uvidíte zevnitř. Rozkaz přijde,“ řekl Galant shromážděným vojákům podle agentury Reuters s tím, že bitva bude dlouhá a tvrdá. Krátce po jeho prohlášení zveřejnil izraelský premiér na sociálních sítích video, na kterém je s vojáky poblíž hranic a slibuje vítězství.

Pozemní operace izraelské armády v Pásmu Gazy se neočekávala během návštěv západních představitelů, které odstartoval český ministr zahraničí Jan Lipavský, jenž přijel do Jeruzaléma jako první.

Americký prezident Joe Biden, německý kancléř Olaf Scholz či britský premiér Rishi Sunak už v Izraeli s projevy podpory a jednáním o situaci v Pásmu Gazy byli. Stejně jako americký ministr obrany Lloyd Austin, který přivezl příslib zbraní a munice, či šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková či šéf italské diplomacie Antonio Tajani.

Izraelská armáda dostala zelenou ke vstupu do Gazy

Blízký a Střední východ
Foto: Miriam Alster, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden (druhý zleva) během jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem (třetí zleva) v Tel Avivu. Přítomni byli též americký ministr zahraničí Antony Blinken (první zleva) či izraelský ministr obrany Jo'av Galant (čtvrtý zleva) a člen izraelského bezpečnostního kabinetu Benny Ganc (první zprava)

Příští týden se očekává příjezd řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise nebo kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. Jedná se také o návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tyto návštěvy by se ale mohly odehrát později.

Izraelská armáda masivně ostřeluje Pásmo Gazy v odvetě za rozsáhlý pozemní a vzdušný útok radikálního hnutí Hamás na židovský stát ze 7. října, který si vyžádal na 1400 obětí, většinou civilistů včetně mnoha žen a dětí. Navíc teroristé dvě stovky lidí včetně třiceti dětí unesli, drží je jako rukojmí a zjevně se je chystají využít jako živé štíty.

Foto: Reuters

Kolona kamionů před přechodem v Rafáhu

Izrael na útok reagoval slibem, že Hamás zničí. Celé Pásmo Gazy s 2,3 miliony obyvatel na rozloze menší, než je Praha, odstřihl od dodávek vody (dodávky pitné vody byly následně obnoveny), elektřiny či potravin.

Egypt se chystá v pátek pustit první humanitární pomoc do Pásma Gazy přes přechod v Rafáhu. Podle všeho půjde o zhruba dvě desítky kamionů.

Na humanitárních dodávkách byli obyvatelé Pásma Gazy závislí i před současnou válkou. Potřebovali zhruba stovku kamionů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám