Hlavní obsah

Izraelská armáda dostala zelenou ke vstupu do Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšenou aktivitu izraelských vojáků v sousedství Pásma Gazy pozoroval v pátek ráno reportér CNN. Bojiště ozářily světlice a byla slyšet palba těžkých kulometů. Izrael zatím neoznámil, kdy začne pozemní operace, armáda však už dostala zelenou. Při náletech v noci na pátek bylo zasaženo přes sto cílů.

Izraelské tanky na hranicích s Pásmem GazyVideo: Reuters

 
Článek

Izraelští politici dali Izraelským obranným silám (IDF) „zelenou“ ke vstupu do Gazy, uvedl zpravodaj CNN Nic Robertson s tím, že nyní už záleží jen na armádě, kdy do Pásma vstoupí.

„IDF jsou dislokovány okolo Pásma Gazy. Zálohy jsou připravené, vybavené, zaměřené na misi a stojí jen krok od další fáze našich operací. V tuto chvíli však přirozeně nebudeme inzerovat, kdy, kde a jak postoupíme nebo rozšíříme své vojenské aktivity,“ uvedl pro CNN mluvčí Izraelských obranných sil Jonathan Conricus.

„Pozemní akce jsou jednou z možností, jedním z nástrojů, které máme v arzenálu,“ dodal.

Už brzy uvidíte Gazu zevnitř, slíbil vojákům izraelský ministr obrany

Zahraniční

Armáda v pátek oznámila, že během noci zaútočila na sto cílů: „Během noci proudová letadla napadla více než sto operačních cílů teroristických organizací v Pásmu Gazy, zničila šachty do tunelů, sklady munice a desítky operačních velitelství. Během útoků IDF a Šin Bet eliminovaly teroristy, kteří byli v námořních silách Hamásu, a teroristy, kteří se účastnili vražedných akcí v Pásmu Gazy.“ Dodala, že se podařilo odvrátit raketový útok na Izrael.

Foto: Reuters

Izraelské tanky na hranicích s Pásmem Gazy

„Teď vidíte Gazu z dálky, ale brzo ji uvidíte zevnitř. Rozkaz přijde,“ slíbil Ministr obrany Jo'av Gallant.

I další velitelé Izraelských obranných sil (IDF) připravují vojáky na nelehkou pozemní operaci. Ve čtvrtek řekl vojákům velitel Jižního velitelství Aron Finkelman: „Tento manévr posune válku na stranu nepřítele a my na zemi vyhrajeme. Operace ale bude dlouhá, obtížná, náročná. Máme však nejlepší velitele a bojovníky, které IDF mohou nabídnout.“

Reklama

Výběr článků

Načítám