Hlavní obsah

USA už nevadí dodávky F-16 na Ukrajinu. Pilotům stačí čtyři měsíce výcviku

Aktualizováno

Spojené státy v minulých týdnech svým evropským spojencům naznačily, že jim nebudou bránit v dodání amerických stíhaček F-16 na Ukrajinu, informovala stanice CNN. Prezident USA Joe Biden v pátek podpořil výcvik ukrajinských vojáků na těchto letounech.

Foto: Tittel Harald, ČTK

Americká F-16 v Německu

Článek

Ochotu dodat F-16 Ukrajině projevilo například Nizozemsko, které je má k dispozici.

O oficiálních žádostech spojenců zdroje CNN informace zatím nemají, americká administrativa se ale podle nich chystá povolit reexport stíhaček, pokud se k němu její partneři rozhodnou.

Výcvik na F-16 by se měl uskutečnit v Evropě a měl by začít v příštích týdnech, napsala v pátek agentura AP s odkazem na anonymní zdroje. Podle ní však Biden na setkání lídrů zemí skupiny G7 v Hirošimě upřesnil, že rozhodnutí o tom, kdy, kolik a kdo letouny Kyjevu dodá padne v příštích měsících.

Cena za Finsko v NATO: USA kývly na modernizaci tureckých F-16

Zahraniční

Možnost dodat stíhačky na Ukrajinu přímo USA zatím odmítají, podotkla CNN.

„Vítám historické rozhodnutí Spojených států a (amerického prezidenta) podpořit mezinárodní koalici v dodávkách stíhaček. Velmi to pomůže našim vzdušným silám,“ reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podporu plánu následně vyjádřily také Dánsko, Nizozemsko a Británie.

Problémy s elektronikou

Podle interního dokumentu amerického letectva (USAF), který získal portál Yahoo, se ukrajinští piloti mohou s F-16 naučit létat už za čtyři měsíce, což je mnohem kratší doba, než uváděl Pentagon.

Armáda přitom vychází z výcviku dvou ukrajinských pilotů na základně v Arizoně. Letci přitom měli zkušenost jen se stíhačkami sovětské konstrukce MiG-29 a Su-27.

Průběh výcviku hodnotili čtyři zkušení američtí piloti, sloužící jako instruktoři. Dospěli k závěru, že ukrajinští piloti jsou schopni si celkem úspěšně poradit i s nejsložitějšími manévry, jako je přistání s vypnutým motorem nebo útok podle parametrů zadaných během letu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Belgická F-16 jde na přistání

Největší potíže Ukrajincům podle instruktorů dělalo složité vybavení elektronickými přístroji F-16 s veškerými údaji zobrazovanými v angličtině. I když po dvou týdnech bylo patrné „výrazné zlepšení“.

O moderní stíhačky F-16 žádá Kyjev už řadu měsíců. Sofistikované stíhačky by ukrajinským silám umožnily snáz cílit na ruské letouny.

Ukrajina by pak nemusela na tyto účely plýtvat drahou municí systémů protivzdušné obrany Patriot, která je určena v první řadě k likvidování balistických raket.

Stíhačky F-16 má ve výzbroji mimo jiné Belgie, Dánsko, Portugalsko, Řecko či Rumunsko, na dodávku čeká Slovensko.

Británie a Nizozemsko chtějí koalici pro dodávky stíhaček F-16 Ukrajině. Dobrý start, kvitoval Zelenskyj

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám