Hlavní obsah

Cena za Finsko v NATO: USA kývly na modernizaci tureckých F-16

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy schválily prodej softwaru, který Turecko potřebuje pro modernizaci svých F-16. Souhlas amerického ministerstva zahraničí s obchodem za 259 milionů dolarů (5,5 mld. korun) přichází zhruba dva týdny poté, co Ankara stáhla své námitky proti vstupu Finska do NATO.

Foto: Lockheed Martin

Lockheed F-16

Článek

Nákup podle listu Hürriyet umožní modernizaci avioniky a vylepšení komunikačních a bezpečnostních programů strojů.

Švédsko však Turecko stále odmítá do Severoatlantické aliance pustit, což blokuje prodej 40 nových letounů F-16, které by Turecko chtělo v USA koupit. Někteří kongresmani totiž tento obchod odmítají povolit, dokud Ankara nepustí do NATO také Stockholm.

Stanice CNN však dříve uvedla, že administrativa prezidenta Joea Bidena je chce požádat, aby prodej schválili. Dodávky amerických stíhaček pro jižní křídlo Aliance jsou totiž v bezpečnostních zájmech USA.

Turecko bylo původně součástí programu výroby F-35, letounů páté generace určených pro americké letecké síly i NATO. Chtělo jich pořídit stovku, ale kvůli nákupu ruského systému protivzdušné obrany S-400 nedostalo žádnou a z programu bylo vyřazeno.

Nyní se dodávka letounů F-35 Turecku opět dostává do hry. Analytici spekulují, že právě tyto letouny páté generace budou cenou za turecký souhlas se vstupem Švédska do NATO. Motivací pro tlak bude i to, že F-35 mají od Američanů dostat Řekové, odvěcí rivalové Turků.

Turecko je po jednání s USA o dodávkách F-16 smířlivější ke vstupu Švédska do NATO. Prý to ale nesouvisí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám