Hlavní obsah

Británie a Nizozemsko chtějí koalici pro dodávky stíhaček F-16 Ukrajině. Dobrý start, kvitoval Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie a Nizozemsko chtějí vytvořit mezinárodní koalici, která dodá Ukrajině stíhací letouny F-16 a vycvičí také jejich posádky. Dohodli se na tom premiéři obou zemí Rishi Sunak a Mark Rutte na okraji summitu Rady Evropy, který ve středu končí v Reykjavíku.

Foto: Boris Roessler, ČTK/AP

Stíhačka F-16. Ilustrační foto

Článek

„Ministerský předseda Sunak a nizozemský premiér Rutte se dohodli, že začnou utvářet mezinárodní koalici, aby pomohli Ukrajině s letectvem, od výcviku posádek až po dodávky strojů F-16,“ prohlásil mluvčí britského premiéra podle listu The Guardian.

„Premiér (Sunak) zopakoval své přesvědčení, že právoplatné místo Ukrajiny je v Severoatlantické alianci (NATO),“ dodal mluvčí.

Premiéři podle něj označili za důležité, aby spojenci poskytovali Ukrajině dlouhodobou pomoc a napadená země tak byla schopna odradit nepřítele od dalších útoků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za odhodlání Britů a Nizozemců poděkoval. Učinil tak ve svém pravidelném videoposelství, když informoval veřejnost o výsledcích své nedávné cesty po evropských zemích.

„Dobrý start pro tuto koalici. Všem vám děkuji,“ prohlásil Zelenskyj a dodal, že myšlenku zmíněné koalice podpořil také francouzský prezident Emmanuel Macron.

Zelenskyj a jeho vedení se už měsíce snaží získat od západních spojenců moderní bojová letadla pro boj s ruskými agresory. Jde jim zejména o stíhačky F-16. 

Západ a především Spojené státy se dosud k tomu stavěly zdrženlivě, když argumentovaly, že Kyjev nyní potřebuje hlavně zbraně pro vedení pozemního boje.

Velitel ukrajinské armády: Stíhačky F-16 potřebujeme

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám