Hlavní obsah

USA a Británie varovaly před možným teroristickým útokem v hlavním městě Nigérie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy a Británie v neděli varovaly před možným teroristickým útokem v nigerijském hlavním městě Abuja, jehož cílem by mohly být vládní budovy, modlitebny a školy. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Foto: ČTK

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari mává davu během oslav 62. výročí nezávislosti Nigérie v Abuji v Nigérii.

Článek

Nigérie bojuje proti islamistickému povstání především na severovýchodě země, ale v červenci se teroristická skupina Islámský stát (IS) přihlásila k odpovědnosti za nájezd na věznici v Abuji, při němž bylo osvobozeno asi 440 vězňů.

Incident vyvolal obavy, že povstalci se vydávají ze svých enkláv.

Velvyslanectví USA v této západoafrické zemi uvedlo, že „v Nigérii, konkrétně v Abuji, existuje zvýšené riziko teroristických útoků“.

Podle úřadu, který bude až do odvolání nabízet omezené služby, mezi riziková místa patří nákupní střediska, vládní budovy a mezinárodní organizace.

Muslimští studenti v Nigerii ukamenovali a spálili spolužačku, policie proti davu neuspěla

Zahraniční

Britská vláda varovala, že její občané v Nigérii by měli zůstat ve střehu kvůli zvýšené hrozbě teroristického útoku v Abuji. „Útoky by mohly být nevybíravé a mohly by zasáhnout západní zájmy, jakož i místa navštěvovaná turisty,“ uvedla vláda.

Nejistota, která se rozšířila po celé Nigérii, je hlavním tématem pro voliče, kteří půjdou v únoru příštího roku k volbám, aby zvolili nového prezidenta, jenž nahradí prezidenta Muhammadua Buhariho.

Nigerijské ministerstvo zahraničních věcí nebylo podle Reuters bezprostředně k dispozici, aby se vyjádřilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám