Hlavní obsah

Trump: Za peníze, co NASA dostává, by měla dělat víc, než jen mluvit o Měsíci

Americký prezident Donald Trump zkritizoval americký Národní úřad pro letectvo a vesmír (NASA) jako málo ambiciózní a neefektivní. „Za všechny peníze, které utrácíme, by NASA neměla hovořit o tom, že se vydáme na Měsíc – to jsme udělali před padesáti lety,“ napsal Trump ve tweetu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Trump se odvrátil od strategie, kterou podepsal v prosinci 2017 (na snímku), jež předpokládá zřízení základny na Měsíci.

Článek

„Měli by se zaměřit na mnohem větší věci, které děláme, včetně Marsu (jehož je Měsíc součástí), obrany a vědy,“ dodal šéf Bílého domu.

Vyjádření vyvolalo zmatek, jak to Trump myslel s Měsícem jako součástí Marsu. Trumpův tweet z letadla převzal i web listu The Washington Post, přičemž autorka „pro každý případ“ připomněla, že Měsíc je těleso obíhající kolem Země.

Tweet navíc naznačoval nespokojenost Trumpa s vysláním člověka na Měsíc, ač Trump na počátku května řek, že plánuje dát další 1,6 miliardy dolarů na výzkum vesmíru: „Za mé administrativy obnovíme velikost NASA a vrátíme se na Měsíc. Pak přijde Mars.”

Trump už v prosinci 2017 podepsal nařízení Space Policy Directive a označil je za základ pro výpravu na Mars.

Představitelé NASA v pátek oznámili, že Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) má být zpřístupněna pro komerční aktivity včetně tzv. vesmírné turistiky. Potvrdili zároveň, že cílem NASA je opět vyslat lidi na Měsíc do roku 2024. [celá zpráva]

Americký viceprezident Mike Pence hovořil o tomto záměru už v březnu s tím, že na povrchu Měsíce by měla poprvé vystoupit žena. V květnu NASA požádala Kongres o poskytnutí dodatečných 1,6 miliardy dolarů (36,44 mld. korun) pro přípravu této mise.

Reklama

Výběr článků

Načítám