Hlavní obsah

Vesmírná stanice ISS se otevírá turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS budou moci od příštího roku létat i turisté, oznámila v pátek americká kosmická agentura NASA. ISS bude otevřena i dalšímu podnikání.

Foto: NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

„NASA otevírá Mezinárodní vesmírnou stanici komerčním aktivitám a nabízí tyto možnosti, jak jsme to neudělali nikdy dříve,“ uvedl hlavní finanční ředitel NASA Jeff DeWitt. NASA přitom dlouho vzdorovala snahám využít svou činnost komerčně.

Soukromé firmy si budou moci pronajmout čas na stanici pro provádění pokusů, testování svých výrobků i pro marketing, ale i pro natáčení filmů, a budou si moci pronajmout i práci astronautů. Budou tam také moci vyslat i své zástupce.

Zástupkyně ředitele NASA pro ISS Robyn Gatensová řekla, že bude umožněno letět každý rok dvěma soukromníkům.

Soukromí astronauté budou mít možnost pobývat na ISS maximálně 30 dní. K cestě by měli použít americkou kosmickou loď. Ta ale zatím žádná v provozu není. Testování lodí od firem SpaceX a Boeing provázejí odklady. [celá zpráva]

NASA dodala, že komerční lety by měly být zpoplatněny v závislosti na složení posádky. Každá cesta k ISS bude stát asi 50 milionů dolarů (1,1 miliardy Kč) a za každou noc strávenou na vesmírné stanici se bude platit 35 000 dolarů (800 000 Kč). NASA uvedla, že soukromí astronauté budou muset splnit zdravotní a výcvikové požadavky na let do vesmíru.

Změna je výsledkem srpnového rozhodnutí ředitele Jima Bridenstina ustavit výbor, který by prozkoumal možnost otevřít NASA komercializaci.

Provoz ISS stojí NASA ročně tři až čtyři miliardy dolarů a loni prezident Donald Trump požadoval, aby se ukončilo přímé financování ISS do roku 2025.

NASA současně oznámila, že na rok 2024 plánuje návrat letů na Měsíc, kam poprvé poletí žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám