Hlavní obsah

Trump povolal gardisty na ochranu soch

Právo, CNN, ČTK, doh

Na 400 neozbrojených příslušníků washingtonské národní gardy bylo aktivováno, aby v hlavním městě USA pomáhali bezpečnostním složkám střežit některé historické památníky. Stalo se tak poté, co se demonstranti v noci na úterý pokusili v parku poblíž Bílého domu strhnout sochu bývalého prezidenta Andrewa Jacksona.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Dal jsem autorizaci federální vládě, aby byl zatčen kdokoliv, kdo poškozuje nebo ničí jakýkoliv památník, sochu či jiný federální majetek v USA,“ tweetoval šéf Bílého domu Donald Trump s tím, že viníkům bude hrozit až deset let vězení.

Jak ovšem podotkl deník The Daily Mail, tuto pravomoc má vláda už od roku 2003 po­dle zákona na ochranu památníků veteránů. Sochy některých státníků či generálů kvůli vazbám na otrokářskou minulost budí kontroverze a mnoho měst přistoupilo k odstraňování v reakci na vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě, kterou odstartovala smrt černocha George Floyda.

Nový dekret bude podle šéfa Bílého domu platit i zpětně, takže zatčeni mohou být i ti, kteří se zúčastnili dřívějších akcí. „Chceme vysoké tresty vězení pro všechny ty vandaly, chuligány, anarchisty a agitátory. Jsou to špatní lidé, kteří nemilují naši zemi. Nenecháme je strhávat pomníky. Chci, aby to bylo jasné,“ citoval Trumpa web The Hill.

Jsou to špatní lidé, kteří nemilují naši zemi. Nenecháme je strhávat pomníky
Donald Trump

Nový dekret, který prezident slíbil podepsat, je ale hlavně symbolickým krokem. Stávající zákon o ochraně památníků veteránů totiž už nyní počítá s maximální desetiletou sazbou za ničení památníků amerických vojáků.

Při vlně protestů, která vypukla poté, co Afroameričan George Floyd zemřel pod rukama policistů, se terčem útoků protestujících staly i sochy spojované s érou otrokářství či kolonizace.

Jackson visí v oválné pracovně

Trumpa obzvláště rozčílil pondělní nezdařený pokus demonstrantů svrhnout jezdeckou sochu Andrewa Jacksona nedaleko Bílého domu. Historicky sedmému prezidentovi USA kritici vyčítají brutální vyhnání indiánského obyvatelstva z jeho území. Trump si však už dříve jeho portrét nechal vyvěsit v oválné pracovně a snahu strhnout sochu nazval „odporným vandalstvím“. Policie podle něj při činu několik lidí zatkla.

V USA hromadně padají i další sochy

Zahraniční

Ve městě Charleston v Jižní Karolíně mezitím zastupitelstvo samo nařídilo odstranění sochy Johna C. Calhouna, bývalého viceprezidenta a zastánce zotročování černochů. Ve městě Madison ve státě Wisconsin ale rozvášnění demonstranti paradoxně svrhli do jezera norského rodáka Hanse Christiana Hega, jenž naopak proti otroctví v 19. století aktivně bojoval.

Republikánská reforma policie je ze hry 

V Tucsonu ve státě Arizona mezitím nabídl svou rezignaci šéf místní policie, který zveřejnil video zachycující smrt 27letého Hispánce, jenž si podobně jako Floyd při zákroku policie stěžoval, že nemůže dýchat. Kvůli incidentu už odešli ze služby tři policisté, kteří porušili několik policejních pravidel.

Demokraté v Senátu ve středu zablokovali republikánský plán policejní reformy, který je podle nich nedostatečný. Plánují místo toho představit ve Sněmovně svou vlastní verzi reformy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám