Hlavní obsah

Lavrov žádá vysvětlení k částem zprávy MAAE o Záporožské jaderné elektrárně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko žádá dodatečné vysvětlení k některým částem zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o Záporožské jaderné elektrárně, napsala to agentura Reuters s odvolání na informace ruského šéfa diplomacie Sergeje Lavrova.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Sergej Lavrov

Článek

„Je potřeba dodatečné vysvětlení, protože ve zprávě je řada problémů. Nebudu je nyní vyjmenovávat, ale požádali jsme šéfa MAAE o vysvětlení,“ uvedl Lavrov.

Zpráva inspektorů MAAE konstatuje, že v blízkosti reaktorových budov jsou škody a je poničená také infrastruktura. Rafael Grossi, šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii v této souvislosti varoval, že „si hrajeme s ohněm a mohlo by se stát opravdu něco katastrofálního“.

Inspektoři agentury potvrdili, že jsou v areálu zařízení a jejím okolí ruští vojáci i vojenská technika a ostřelování je extrémně nebezpečné.

Elektrárna je od konce března ovládána Rusy, ale obsluhuje ji ukrajinský personál a je připojena k ukrajinské energetické síti. Kyjev i Moskva se navzájem obviňují z ostřelování.

V Záporožské jaderné elektrárně si hrajeme s ohněm, varoval šéf MAAE

Zahraniční

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová prohlásil, že Rusko poskytlo MAAE úplné údaje o zdroji ostřelování a nechápe, proč organizace ve své zprávě neuvedla Ukrajinu jako zdroj útoků na jadernou elektrárnu.

V této souvislosti obvinila Západ, že vyvíjel na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii tlak. „Skutečnost, že Západ vyvíjel tlak na MAAE po celou dobu a nepřestává, je zřejmá,“ řekla v rádiu Sputnik.

Uvedla také, že Ukrajina své útoky na zařízení koordinuje s pomocí Spojených států a dalších západních států.

„Podle nedávných odhalení ozbrojené síly Ukrajiny koordinují údery přímo s Američany, s Pentagonem, se Západem. To znamená, že dochází k výměně všech údajů. Jak můžeme v této situaci říci, že není možné zjistit, kdo a z které strany střílí?“ řekla Zacharovová.

Ukrajina útok na elektrárnu popírá a obvinila Moskvu z přechovávání těžkých zbraní v jaderné elektrárně, což Rusko odmítá.

Výběr článků

Načítám