Hlavní obsah

Tohle může být Johnsonův konec, říká britský úředník o vyšetřovací zprávě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jako „zdrcující“ a „usvědčující“ je označována závěrečná zpráva o vyšetřování elitářských večírků v době covidového lockdownu, které v Downing Street pořádali podřízení premiéra Borise Johnsona. Může to být jeho konec, okomentoval zjištění ve zprávě nejmenovaný úředník, kterého cituje deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson při návštěvě Indie

Článek

O vysoce postavené státní úřednici Sue Grayové, která vyšetřování vede, britská média hovoří jako o „nejmocnějším člověku, o kterém jste nikdy neslyšeli”.

Při vyšetřování Grayová mluvila s desítkami zaměstnanců, s policisty, kteří premiéra hlídají.

Měla možnost prohlédnout kalendáře, e-maily, zprávy v telefonu, v podstatě všechno. Dá se proto očekávat, že zpráva bude velmi obsáhlá a detailní.

Johnson se omluvil za covidové večírky. Situaci v Downing Street okamžitě vyřeším, slíbil

Evropa

Grayová zatím publikovala pouze předběžné závěry, ve kterých Johnsonovo chování označuje za „selhání”.

Deník The Times nyní přinesl výpověď jednoho z úředníků obeznámených se zprávou, podle kterého bude premiér Johnson možná nucen rezignovat, až zjištění vyplavou na veřejnost.

„Sueina zpráva je zdrcující. Premiérovi to neuvěřitelně ztíží situaci. Ta zpráva může způsobit jeho konec,” řekl nejmenovaný úředník.

Žena, která může skoncovat s Johnsonem

Zahraniční

Británii čekají 5. května komunální volby, jejichž výsledky Johnsonův osud značně ovlivní.

Zatímco v Konzervativní straně převládá nadšení, jakým způsobem její lídr podporuje Ukrajinu, téměř 80 procent populace si kvůli aféře kolem vládních večírků otevřeně myslí, že je premiér lhář.

Reklama

Výběr článků

Načítám